Ria Stalman verovert olympisch goud in 1984. Inmiddels heeft ze dopegebruik toegegeven
NOS Sport

Atletiekunie: Stalman heeft verkeerde keuze gemaakt

Het is nog onduidelijk of het Nederlands record van discuswerpster Ria Stalman uit 1984 (71,22 meter) in de recordboeken blijft staan. De Atletiekunie laat in een reactie op de dopingbekentenis van de olympisch kampioene van Los Angeles (1984) weten de reglementen op dat gebied te zullen napluizen.

"Ik kan er nog niet zo heel veel over zeggen. De Dopingautoriteit was bij monde van Herman Ram duidelijk: de zaak is verjaard. Wij gaan met de reglementen in de hand kijken wat we eventueel kunnen doen", reageert algemeen directeur Jan Willem Landré van de Atletiekunie op de uitlatingen van de oud-atlete in het programma Andere Tijden Sport (VPRO/NOS).

Luchtje

Landré vindt het op zich wel goed dat Stalman nu duidelijkheid heeft verschaft met haar dopingbekentenis. "Er heeft altijd een luchtje om haar gouden olympische medaille gehangen. Hoe vervelend ook, het is goed dat dit naar boven is gekomen. Het blijft echter doping en het blijft niet goed wat ze heeft gedaan."

De directeur van de Atletiekunie wil de keuze van Stalman wel in het juiste perspectief plaatsen. "We weten nu dat sport in die periode oneerlijk was", zegt hij over het wijdverbreide dopinggebruik in bijvoorbeeld het Oostblok in de jaren tachtig. "In haar ambitie heeft Stalman echter de verkeerde keuze gemaakt. En dat anderen ook gebruikten, pleit haar in mijn ogen niet vrij."

Lid van verdienste Atletiekunie

Stalman werd na haar olympische titel benoemd tot lid van verdienste van de KNAU, de voorloper van de Atletiekunie. Landré wil zich daar ook nog niet over uitlaten. "Daar zullen we met het bestuur zorgvuldig naar moeten kijken."

Directeur Gerard Dielessen van sportkoepel NOC*NSF is blij dat Stalman na al die jaren openheid heeft verschaft. "Tegelijkertijd is het verdrietig en ook niet goed. Haar onthulling markeert een periode. Zij is representant van hoe er in die periode in Oost en West over doping werd gedacht. Er is nu wel een cultuuromslag in de sport bezig, kijk maar naar het wielrennen. Dit soort bekentenissen helpt daarbij."

Cultuuromslag

Dielessen vindt de ontboezeming van Stalman in eerste instantie een zaak voor de Dopingautoriteit en de Atletiekunie. "Zij was lid van de olympische ploeg in 1984 en dat is de link met ons. De reglementen van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zijn duidelijk. Ze kan haar gouden medaille houden. De glans is er echter wel af."

Dielessen: "Ze werd in 1984 wel sportvrouw van het jaar. Die verkiezing verliep destijds niet onder supervisie van NOC*NSF. We zullen bij haar naam aangeven dat ze dopinggebruik heeft toegegeven."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl