Lassana Bathily Ron Linker / NOS

Tegenwoordig gaat het weer wat beter met Lassana Bathily. "Ik heb geen nachtmerries meer en ik durf weer gewoon over straat", vertelt hij. Zijn leven is in het jaar 2015 compleet op z’n kop gezet. 

Op 9 januari werkt de 25-jarige Malinees Bathily in het magazijn in de kelder van de joodse supermarkt Hyper Cacher, aan de oostkant van Parijs. 

Rond het middaguur rennen mensen in paniek naar beneden omdat op de begane grond de terrorist Coulibaly schietend de supermarkt is binnengedrongen. "Iedereen was bang, mensen vroegen me waar de nooduitgang was", herinnert Bathily zich. Maar in de kelder is geen nooduitgang.

Koelcel

De enige manier om de nooduitgang te bereiken, is door gebruik te maken van de goederenlift. Maar als Bathily dat voorstelt aan zijn lotgenoten, wil geen van hen dat proberen. Bathily maant de gegijzelden vervolgens om in de koelcel te gaan zitten. Hij haalt de stroom eraf en doet de deur dicht. 

Lassana Bathily snakt naar een rustig jaar

Bathily neemt wel de goederenlift en weet ternauwernood te ontkomen. "Coulibaly moet me gehoord hebben, want ik hoorde hem op me af rennen. Hij heeft niet geschoten, maar hij barricadeerde wel de nooduitgang."

Eenmaal buiten wordt Bathily eerst door de politie aangehouden. "Ze wisten niet dat een zwarte man werkte in de joodse supermarkt", zegt hij droogjes.

Nadat hij ze van zijn goede bedoelingen had overtuigd, geeft hij de politie bruikbare informatie over de inrichting van de winkel. Een paar uur daarna wordt Coulibaly bij een inval door de politie gedood.

'Ik vreesde voor de levens van de mensen in de koelcel'

De Franse autoriteiten zijn onder de indruk van Bathily's verhaal. Hoewel sommige gegijzelden betwisten wat zijn rol precies geweest is, blijft de jonge Malinees nuchter: "Ik ben geen held. Ik deed iets wat in onze cultuur heel gewoon is; mensen helpen."

Het was Bathily's grote wens om de Franse nationaliteit te verkrijgen. Dankzij een spoedprocedure kreeg hij binnen tien dagen een Frans paspoort. Hij werkt niet meer in de joodse supermarkt. Bathily is in dienst getreden van de gemeente Parijs en studeert om onderwijzer te worden.

Bataclan

Op 13 november wordt hij opnieuw geconfronteerd met terreur in zijn omgeving. Hij woont in een appartement naast poppodium de Bataclan.

Op het moment van de bloedige aanslag is hij buiten op straat met wat vrienden. "Ik ben er een half uur eerder gewoon nog langsgelopen. We dachten eerst dat het vuurwerk was", zegt Bathily. Maar al gauw blijkt dat er opnieuw terroristen actief zijn in Parijs. Bathily blijft ongedeerd.

Hij snakt naar een rustiger 2016, maar beseft ook dat hij daar niets over te zeggen heeft: "Ik accepteer mijn lot. Ik kan er toch niks tegen doen. Ik leg me erbij neer, dat wat mij zal overkomen, mij zal overkomen."

STER reclame