Uitgehongerde Syriërs krijgen mogelijk zondag hulp

Oktober vorig jaar was de laatste keer dat er hulpgoederen naar de drie belegerde Syrische steden konden worden gebracht AFP

Het Rode Kruis en het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties hopen zondag of maandag te kunnen beginnen met het brengen van eten en medische spullen naar drie belegerde steden in het zuiden en noorden van Syrië. De bewoners daar zijn afgesloten van de buitenwereld en hebben in sommige gevallen niets meer te eten.

De hulporganisaties zijn nu bezig met het voorbereiden van de konvooien met onder meer rijst, suiker, blikvoer, babymelk en medicijnen. Ze hopen dat de strijdende partijen ze nog dit weekend de belegerde steden in laten. 

In het zuiden van Syrië zijn zo'n 40.000 inwoners van de stad Madaya verstoken van de eerste levensbehoeften. Het stadje is in handen van opstandelingen, maar wordt omsingeld door troepen van president Assad.

Huisdieren 

Ondervoede bewoners moeten soms hun eigen huisdieren of kamerplanten opeten om in leven te blijven. Volgens Artsen zonder Grenzen zijn er zeker 23 mensen omgekomen in Madaya.

Ook in de plaatsen Foah en Kefraya in het noordwesten zou hongersnood heersen. Die plaatsen zijn in handen van het regeringsleger, maar worden belegerd door opstandelingen. 

In totaal zouden er zo'n 400.000 Syriërs in belegerde dorpen en steden geen toegang hebben tot eerste levensbehoeften.

NOS / Lars Boogaard