'iPhone 7 heeft geen koptelefoonaansluiting'

EPA
Geschreven door
Nando Kasteleijn
Techredacteur

Al enkele weken gaat er op techblogs een opvallend gerucht rond. De 'iPhone 7', de waarschijnlijke opvolger van de iPhone 6s, zou geen koptelefoonaansluiting hebben. Nu gaan er traditiegetrouw maanden voorafgaand aan de lancering heel veel geruchten rond en lang niet alles blijkt achteraf waar te zijn.

Maar er is steeds meer reden om dit nieuws serieus te nemen. Gisteren meldde FastCompany, een Amerikaans technologiemagazine het nieuws. Vanavond schreef Mark Gurman van 9to5Mac hetzelfde. Hij staat bekend om zijn goede bronnen binnen Apple. Ook BuzzFeed News, een site die tegenwoordig ook goed is ingevoerd bij Apple, meldt het inmiddels.

Het zou betekenen dat Apple in ieder geval heel serieus overweegt om de toekomstige iPhone niet te voorzien van een koptelefoonaansluiting. Of in elk geval één variant van de smartphone, zoals BuzzFeed het omschrijft. Daardoor wordt de iPhone nóg een stukje dunner en wordt het makkelijker om het apparaat waterdicht te maken.

Gebruikers kunnen naar verluidt via de lightning-aansluiting, waarmee je het apparaat ook oplaadt, muziek luisteren of via bluetooth. Apple zou daarnaast werken aan een luxere versie van de bekende Apple-oordopjes, die draadloos te gebruiken zijn, aldus 9to5Mac. Maar het is niet de verwachting dat Apple deze gratis gaat meeleveren. Het is wel goed mogelijk dat de oordopjes die standaard worden meegeleverd via de lightning-aansluiting te gebruiken zijn.

Petitie met 200.000 handtekeningen

De kans is groot dat Apple hiermee veel gebruikers tegen zich in het harnas jaagt. De koptelefoonaansluiting wordt wereldwijd gebruikt en het bedrijf zou hiermee mensen dwingen om extra adapter, een speciale koptelefoon met lightning-aansluiting of bluetooth apparaat te kopen.

Dat gebruikers hier niet op zitten te wachten, blijkt wel uit het feit dat een petitie die Apple oproept om de aansluiting voor een koptelefoon te behouden, inmiddels meer dan 200.000 handtekeningen heeft. Ook op Twitter reageren mensen geïrriteerd, al reageren anderen ook weer relativerend.

Het is de vraag of het bedrijf luistert. Apple staat erom bekend om ‘offers’ te brengen om zodoende apparaten dunner te kunnen maken. Het bedrijf bracht in de 2008 de MacBook Air op de markt, een apparaat zonder dvd-speler. Toen heel bijzonder, inmiddels weten we niet beter. Vorig jaar ging het bedrijf daar een stap verder in. Het bracht de 'MacBook' op de markt. Een laptop van 12-inch met slechts één aansluiting: usb-c, de opvolger van de bekende usb.

Het duurt waarschijnlijk nog zo’n negen maanden voordat de iPhone 7 wordt gepresenteerd, er kan dus nog van alles gebeuren. Apple staat er ook om bekend dingen op het laatste moment te schrappen en het kan zijn dat Apple via FastCompany, 9to5Mac en BuzzFeed News een proefballon heeft opgelaten om te zien hoe men reageert.