Nederlands techbedrijf ontvangt Emmy

Een Nederlands technologiebedrijf krijgt komende nacht een Emmy voor de technologie die het ontwikkelde om piraterij te bestrijden. De prijs wordt uitgereikt op de jaarlijkse technologiebeurs CES in het Amerikaanse Las Vegas.

Jaarlijks wordt er wereldwijd voor miljarden euro's aan films en series illegaal gekopieerd en verspreid. Om deze piraterij tegen te gaan, ontwikkelde het Nederlandse Civolution, een spin-off van Philips, verschillende technologieën waarmee videobeelden een watermerk kunnen meekrijgen.

De watermerken kunnen niet voorkomen dat criminele organisaties beelden kopiëren en verspreiden, maar ze maken het wel makkelijker om degene die heeft gelekt te achterhalen.

Toch hebben de kenmerken ook een preventieve werking, zegt directeur Alex Terpstra. "Mensen met kwade bedoelingen denken dan wel twee keer na voordat ze het kopiëren."

Lekkende jury

Hoeveel lekkages zijn bedrijf al heeft voorkomen, kan Terpstra niet zeggen. "Wij zijn een technologiebedrijf, we zijn dus niet betrokken bij opsporing zelf. En onze klanten praten er niet zo graag over." Onder die klanten zitten voornamelijk grote film- en televisieproducenten en distributeurs.

Voorbeelden van toepassingen heeft hij wel. "Wij beschermen bijvoorbeeld ook de screenings van de Oscars. De juryleden van de Oscars krijgen altijd een dvd-box waarmee ze de genomineerde films kunnen bekijken voordat die uitkomen. Die films werden nog weleens gelekt. Nu kunnen we precies zien welk jurylid het was dat lekte."

De Emmy Awards behoren tot de meest prestigieuze prijzen op het gebied van film- en televisiegebied. De jury deelt elk jaar ook prijzen uit voor technologieën die nuttig zijn voor de Amerikaanse film en tv-industrie.