Ria Stalman bij de huldiging op de Olympische Spelen in Los Angeles na het winnen van het discusgoud
NOS Sport

Olympisch kampioen Stalman geeft dopinggebruik toe

Ria Stalman bekent vanavond in het programma Andere Tijden Sport (VPRO/NOS) tijdens haar carrière doping te hebben gebruikt.

De Nederlandse discuswerpster, die in 1984 goud won tijdens de Olympische Spelen in Los Angeles, vertelt in een openhartig interview dat ze in de laatste 2,5 jaar van haar loopbaan, tijdens zware trainingsperiodes, anabole steroïden heeft gebruikt.

Stalman beëindigde haar carrière meteen na de Zomerspelen van 1984 op 32-jarige leeftijd. Ze werd later dat jaar uitgeroepen tot Sportvrouw van het Jaar.

Olympisch kampioen Stalman geeft dopinggebruik toe

Meteen na de gouden medaille van Stalman doken er al verhalen op dat zij doping zou hebben gebruikt. Ze heeft altijd gezwegen. "Als je geschoren wordt, moet je stilzitten. Dan waait de storm vanzelf weer over", aldus de 64-jarige Stalman, die nu alsnog open kaart speelt.

"Ik was als eenvoudig Nederlands discuswerpstertje weleens in het Oostblok geweest. Dan zie je zulke koekblikken voorbijkomen en die geven je ook nog eens met 15 meter verschil op je donder. Dus ik dacht: wat moet ik nou op die Olympische Spelen, wil ik hun eens op hun donder geven? Nou, if you can't beat them, join them. En dat heb ik gedaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl