Het interieur van de Amsterdamse beurs

Slechtste eerste beursweek ooit

Beleggers kunnen terugkijken op een slechte start van het jaar. De AEX sloot de eerste beursweek af in mineur, en zo goed als alle Europese beurzen verloren deze week flink. Onder meer door de slecht presterende Chinese economie en beurs zijn deze week wereldwijd miljarden euro’s in rook opgegaan.

De AEX sloot vandaag met een verlies van 2,4 procent ten opzichte van gisteren. De index staat nu onder de 411 punten: een daling van 31 ten opzichte van de slotkoers van 2015.

Nog nooit kende Nederland zo'n slechte opening van het beursjaar, aldus beleggingsexpert Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Actiam. "Een daling van rond de 6,5 procent in een week, dat is extreem. Alle grote Europese beurzen staan in de min. De Duitse DAX noteert op dit moment zelfs een verlies van 8 procent."

Een van de oorzaken van de dalingen is de onrust op de Chinese markt. De aandelenhandel in de op een na grootste economie van de wereld werd deze week maar liefst twee keer stilgelegd, vanwege forse koersdalingen.

Het effect van het Chinese veiligheidsmechanisme

Andere oorzaken

Maar Van Zeijl wijst erop dat er afgelopen week meer oorzaken waren voor de koersdalingen. "Je had de zwakke inkoopmanagerscijfers in de VS. Die geven aan dat het duidelijk minder gaat met de bedrijven daar. En het testen van de bom in Noord Korea. Dat zorgt voor politieke onrust en draagt niet bij tot vrolijk gestemde beleggers."

Verder was er deze week nog een enquête onder Britse kiezers over een mogelijke Brexit. Daaruit blijkt dat ze massaal uit de Europese Unie willen, en dat doet het vertrouwen op de beurs geen goed, zegt Van Zeijl. Ook gaat het veel beter met de werkgelegenheid in de VS dan gedacht, wat voor de Amerikaanse centrale bank aanleiding kan zijn om de rente te verhogen.

Ook de olieprijs omlaag

Ook de olieprijs drukt de aandeelkoersen in Azië en Europa. De prijs van een vat Brent-olie sloot vandaag op ruim 33 dollar per vat. Dat is fors lager dan anderhalf jaar geleden, toen een vat nog meer dan honderd dollar kostte.

Zorgen over de wereldeconomie en een haperende Chinese industrie leiden tot een lagere vraag naar energie en andere grondstoffen. Daar komt nog bij dat alle olieproducerende landen overproduceren.

Dat beïnvloedt de beurzen, omdat oliemaatschappijen een vrij groot deel van de indices uitmaken. Van Zeijl: "In Nederland maakt Shell bijvoorbeeld 12 procent van de AEX uit. Dat betekent dat de winst gewoon een heel stuk minder wordt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl