Het 1894-S Barber-dubbeltje HA

Een zeldzaam dubbeltje van ruim een eeuw oud is voor 2 miljoen dollar (1,8 miljoen euro) verkocht op een Amerikaanse veiling. Van de 1894-S Barber Dime werden er destijds slechts een handjevol geslagen.

Er werden dat jaar slechts 24 dubbeltjes geslagen door de Munt in San Francisco. Het jaar daarvoor waren er nog 2,5 miljoen dubbeltjes geslagen in de stad, maar door een recessie was de vraag enorm gekelderd.

Waarom de muntmachine werd aangezet voor 24 exemplaren is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk moest er een tekort van 2,40 dollar worden weggewerkt op de balans. 

Grote drie

Toen verzamelaars ontdekten dat er bijzonder weinig van deze munten in omloop zouden komen, werd de Munt overspoeld met verzoeken voor het dubbeltje. Omdat de munten echter al tussen de muntjes uit 1893 waren terechtgekomen, kreeg iedereen nul op het rekest. 

Uiteindelijk werden er negen exemplaren teruggevonden, waarvan er twee inmiddels in slechte staat waren. De 1894-S Barber Dime geldt daarmee als een van de Grote Drie van zeldzame Amerikaanse munten, samen met een dollar uit 1804 en een stuiver uit 1913. 

Veilinghuis Heritage, dat ook deze veiling leidde, is bereid 10.000 dollar te betalen aan iedereen die een onbekend exemplaar alleen maar laat zien aan de veilingmeester. 

STER reclame