Fietsers rijden langs het vakantiepark, waar de vluchtelingen worden opgevangen ANP

De gemeente Loon op Zand houdt op met de begeleiding van scholieren langs de vluchtelingenopvang in Kaatsheuvel. Gebleken is dat er nauwelijks behoefte aan is.

De gemeente wilde met het initiatief tegemoetkomen aan "gevoelens van onveiligheid". Het stuitte op onbegrip van Vluchtelingenwerk Nederland, dat het stigmatiserend voor vluchtelingen noemde.

Woensdag en donderdag waren er zes fietsende leerlingen die zich lieten begeleiden door vrijwilligers. Maar de kinderen gaven vervolgens te kennen dat het niet meer nodig is. Vrijdag bleek er geen behoefte meer te zijn aan begeleiding.

Groepsapp

Omroep Brabant meldt dat scholieren zelfs een groepsapp hadden gemaakt, om de begeleiders gemakkelijker te kunnen ontlopen. Een woordvoerder van de gemeente heeft er ook over gehoord. "Grappig toch, het blijven scholieren."

De gemeente heeft nog geen klachten gekregen over het stoppen van het begeleid fietsen. "We moeten het ook niet te groot maken. Het was vrijblijvend. Nu blijkt het niet meer nodig en dus stoppen we ermee."

Prikkels

De scholieren volgen speciaal onderwijs in Waalwijk. Ouders waren bezorgd dat hun kinderen, die niet goed tegen prikkels kunnen, in de war zouden kunnen raken als er ineens veel mensen op de route zouden zijn. 

STER reclame