ANP

Hudson's Bay, de eigenaar van het Duitse warenhuis Kaufhof, is een van de partijen die V&D willen opkopen. Dat zeggen ingewijden tegen de NOS. Wat de plannen met de winkels en de naam V&D zijn, is niet bekend.

Hudson's Bay stamt uit 1670 en is het oudste bedrijf van Noord-Amerika. Het heeft wereldwijd meer dan 460 winkels. Bekende namen zijn Saks Fifth Avenue, Lord & Taylor en keukenspecialist Home Outfitters. Vorig jaar kwam daar ook het Duitse Kaufhof bij.

Voor 2,8 miljard euro werden de ruim honderd Duitse warenhuizen overgenomen. Daarmee maakte Hudson's Bay zijn intrede op de Europese markt voor warenhuizen. De overname van Kaufhof was naar eigen zeggen de basis waarop het concern verder wil groeien in heel Europa.

Hand in Hand

Een overname door Hudson's Bay lijkt tegemoet te komen aan de wensen van de verhuurders van de V&D-panden, die een belangrijke rol spelen in de onderhandelingen. Net als de directie van V&D willen ze dat er in zo veel mogelijk steden een warenhuis voor het middensegment blijft, staat in een gezamenlijke verklaring.

De kans dat alle 62 vestigingen overeind blijven, is overigens klein. Sommige vestigingen kampen met structurele problemen. Ze zijn te groot, staan op een verkeerde plaats of vlak bij een V&D-vestiging die beter loopt.

Sun Capital

Naast Hudson's Bay hebben zich ook andere partijen gemeld om V&D te kopen. De kanshebbers worden begin volgende week bekendgemaakt.

Ook voormalig eigenaar Sun Capital zou in de running zijn voor een doorstart met een aantal vestigingen. Maar daar zijn veel bezwaren tegen. Zo heeft de Ondernemingsraad van V&D de curator op het hart gedrukt niet opnieuw met een durfinvesteerder in zee te gaan, omdat die alleen op kortetermijnwinst uit zou zijn.

Andere potentiële kopers van onderdelen van V&D moeten snel zijn. De 'inzendingstermijn' van de curator sluit vandaag.

STER reclame