Prinses Ashraf Pahlavi Getty Images

Prinses Ashraf Pahlavi, de tweelingzus van de laatste sjah van Iran, is overleden. Dat meldt haar neef, voormalig kroonprins Reza Pahlavi, op zijn Facebookpagina. De prinses stond bekend om haar diplomatieke vaardigheden en scherpe politieke instinct. Ze is 96 jaar geworden.

Een woordvoerder van de familie zei tegen The New York Times dat ze thuis in haar slaap is overleden aan ouderdom. Hij wilde niet zeggen in welk land dat precies was. Volgens hem zou dat de veiligheid van de familie in gevaar brengen.

Ashraf Pahlavi was een nauwe bondgenoot en fervent verdediger van haar broer, sjah Mohammad Reza Pahlavi, gedurende zijn bewind in Iran. Nadat de familie in 1979 na de islamitische revolutie uit Iran was gevlucht, wijdde ze zich aan de kunst en cultuur uit haar vaderland, meldt The New York Times.

Koningin Juliana en prins Bernhard ontvangen in 1959 sjah Mohammed Reza Pahlavi (midden) in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam ANP

De prinses werd gezien als de drijvende kracht achter haar broer. Zo zou ze een cruciale rol hebben gespeeld in de coup van 1953 waarbij de toenmalige minister-president Mohammad Mossadeq gevangen werd gezet. Daardoor kreeg de sjah min of meer de absolute macht.

Ashraf Pahlavi was ook een voorvechter van vrouwen- en kinderrechten. Na de vlucht uit Iran in 1979 woonde ze in ballingschap in Frankrijk, de Verenigde Staten en Monaco. Haar hele leven had ze kritiek op de revolutie en de islamitische republiek.

De prinses is drie keer getrouwd. Ze kreeg een dochter en twee zonen, van wie er nog een in leven is. Haar zoon Shahriar Shafiq werd op 7 december 1979 vermoord in Parijs. Ook laat ze vijf kleinkinderen en een aantal achterkleinkinderen achter.

STER reclame