Mensen vieren vakantie op een stadsstrand bij Amsterdam
NOS Nieuws

Vakantiedagen niet meer bijhouden ook gunstig voor werkgever

Net als in de Verenigde Staten zijn er ook in Nederland enkele bedrijven die de vakantiedagen van hun werknemers niet meer bijhouden. Ze zien het als beloning voor de betrokkenheid van hun personeel, maar het is niet louter een geschenk. De bedrijven profiteren er zelf ook van.

Wettelijk hebben werknemers recht op een vakantie van vier keer het aantal uren per week dat ze werken, ofwel vier weken per jaar. Vaak is in de cao geregeld dat er nog tientallen uren bijkomen.

Volgens een wereldwijd onderzoek van reisbureau Expedia hebben Nederlanders gemiddeld 25 vakantiedagen per jaar, waarvan ze er drie niet opnemen. Dat is problematisch voor die bedrijven, want het geld voor die uren moeten ze wel op de balans houden.

´Het is wederzijdse flexibiliteit´

Werkgeversvereniging AWVN heeft becijferd (.pdf) dat eind 2014 elke werknemer 14,5 vakantiedagen had openstaan. Dat komt tot een bedrag van ruim 17 miljard euro, dat de bedrijven in de boeken moeten houden.

Uit de enquête van Expedia blijkt dat werknemers hun vakantiedagen opsparen om het volgende jaar langer op vakantie te kunnen. De AWVN wil dat ze het overschot aan vrije dagen inleveren voor extra loon, maar dat moet in de cao worden geregeld. "Het probleem is dat dit tijdens de onderhandelingen niet genoeg prioriteit heeft bij de vakbonden", zei een woordvoerder in De Telegraaf.

Hogere productiviteit

Naast de boekhoudkundige voordelen denken de werkgevers die een ongelimiteerd aantal vakantiedagen aanbieden ook dat hun personeel harder en efficiënter zal werken.

"Het levert meer productiviteit op", zegt Pepijn Hentenaar van media- en consultancyfirma &samhoud. Chris Hall van softwarebedrijf Bynder: "Deze constructie moet tot een hogere arbeidsproductiviteit leiden, omdat werknemers uitgerust en daardoor gelukkiger zijn."

Arbeidspsycholoog Marc Schabracq denkt dat het best de productiviteit en de kwaliteit van het afgeleverde werk kan verbeteren. "Het is geen onsympathieke manier van werken. Het is iets wat het moreel aanspreekt." Zijn vakgenoot Jaap van den Broek noemt het een charmant gebaar naar het personeel. "Als je verantwoordelijkheid geeft, gaan ze er ook goed mee om. Als je ze betuttelt, dan gaan ze zich als kleine kinderen gedragen."

"Er zit wel een risico in", zegt Schabracq, "namelijk dat mensen te weinig vakantie zullen opnemen, dat ze geen grenzen durven te stellen. Je krijgt zo de vrijheid om je dood te werken." Van den Broek zegt dat het in het ergste geval tot een burn-out zou kunnen leiden. Hij pleit er daarom voor een minimumaantal vakantiedagen verplicht te stellen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl