1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
In samenwerking met
RTV Noord
NOS Nieuws

Zorginstelling onder vuur na dood Jesse van Wieren

  • Stichting Keroazie vindt het goed dat er een onderzoek komt
  • ANP

Burgemeester Wiersma van gemeente De Marne wil dat de Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoek doet naar de zorgkwaliteit van Stichting Keroazie, schrijft RTV Noord. De stichting in Pieterburen biedt jongeren met verslavings- en psychiatrische problemen woonruimte en ambulante verzorging. De twee verdachten die vastzitten voor de dood van Jesse van Wieren uit Leens staan onder behandeling of begeleiding van die stichting.

Oefenhuis

Het lichaam van Van Wieren werd woensdag gevonden in de achtertuin van een 'oefenhuis' van Keroazie in Kloosterburen. De bewoner, een 25-jarige man, woonde daar sinds een paar maanden onder ambulante begeleiding. De andere verdachte, zijn 27-jarige vriendin, is cliënt van de zorginstelling.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg oordeelde in 2013, na een onaangekondigd bezoek aan Keroazie, dat de zorgkwaliteit onder de maat was. "We hebben toen bij het ministerie stevig aangedrongen op een nieuwe inspectieronde", zegt burgemeester Wiersma. "Dat heeft in 2014 geresulteerd in een rapportage die vooralsnog voldoende is."

'Er zijn bij instelling vaker problemen geweest'

Nu wil de burgemeester een nieuw onderzoek. In Kloosterburen zijn meerdere 'oefenhuizen' waar psychiatrische patiënten wonen. Er zou vaker sprake zijn van geluidsoverlast en intimidatie. Wiersma kent de gevoelens van onveiligheid onder de bevolking. "We nemen die gevoelens uiterst serieus en delen die als gemeente ook."

Maatregelen

Volgens de burgemeester hebben de cliënten van Keroazie speciale zorg en aandacht nodig. "Dat vereist een bepaalde kwaliteit. We hebben regelmatig contact met de politie en de stichting. Openbare orde is mijn verantwoordelijkheid, die ken ik en voel ik. En die neem ik als het nodig is."

De lokale autoriteiten houden de stichting en de cliënten nauwlettend in de gaten sinds de vondst van Jesse van Wieren. Ze nemen maatregelen als dat nodig is, zei de burgemeester in het NOS Radio 1 Journaal. De eerste maatregel is al getroffen. Een cliënt in Kloosterburen kan beter in een andere woning worden gehuisvest, zo is besloten. Waarom deze persoon moet verhuizen is niet bekend.

Voorgeleid

De beide verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Die heeft het voorarrest van de man en de vrouw met veertien dagen verlengd. Ze mogen alleen contact hebben met hun advocaat.

Ook wordt er vandaag sectie verricht op het lichaam van het slachtoffer.

Advertentie via Ster.nl