ANP

Dieven hebben het steeds vaker voorzien op de Nederlandse boerenkaas. Volgens een inventarisatie van NRC Handelsblad werd het afgelopen jaar bij zeker zes boerderijen voor tienduizenden euro's aan kaas gestolen.

Ook bij Bart en Jacolien Hogenhout uit Abcoude sloegen de kaasdieven toe. Uit hun kleine kaasboerderij Geingenoegen werden veertig kazen met een totale waarde van 4000 euro gestolen. 

Vijfduizend euro schade door kaasdieven

"Ze hebben ze allemaal door het ingetikte raampje gepropt", vertelt Jacolien Hogenhout. "Ze hebben alles meegenomen. Alle stukjes kazen, alle grote en alle kleine kazen en ook de geitenkazen. Alles was weg. Dat is heel veel en heel zwaar werk."

Bart Hogenhout: "Alle spullen waar we zo veel werk in hadden gestopt, waren in een keer weg. Ik was heel erg verbaasd. Het is blijkbaar makkelijke handel."

Volgens Irene van de Voort van de Bond van Boerderij-Zuivelbereiders maakt de gelegenheid in dit geval de dief. "Ik denk dat het hen er eerder om gaat dat het makkelijk te pakken is, dan dat het gaat om de kwaliteit."

Ze heeft haar achterban van boerenkaasmakers opgeroepen om hun kostbare kazen achter slot en grendel te stoppen. "Sommige boeren maken wel 50.000 of 60.000 kilo per jaar, die hebben echt wel wat kaas in hun pakhuis liggen. Dus dat moet goed op slot."

De kazen hebben allemaal een eigen merk, waardoor doorverkoop in principe moeilijk is. Van de Voort denkt daarom dat de kazen naar het buitenland gaan. "Je kunt alleen maar speculeren, maar doordat de Russische markt nu dichtzit voor zuivel is daar gewoon een markt voor echte Goudse kaas."

De familie Hogenhout vermoedt dat de daders uit Oost-Europa komen. Een vaste klant uit die contreien kwam na de diefstal nooit meer terug.

STER reclame