Lockley (r) bij de sporen University of Colorado

Centimeters diepe krassen in zandsteen zijn de sporen van het gecompliceerde liefdesleven van dinosaurussen. Een eminent kenner van dinosporen noemt die ontdekking, op vier plaatsen in de Amerikaanse staat Colorado, een van de belangrijkste uit zijn carrière.

Op twee plekken waar eerder andere dinosporen zijn gevonden, ontdekte de Amerikaanse geoloog Martin Lockley meer dan zestig gaten in de rotsbodem die door dinoklauwen waren gemaakt. Sommige waren zo groot als een badkuip.

Volgens Lockley zijn de diepe krassen sporen van een paringsritueel van de dino's. Zo wilden mannetjes de vrouwtjes duidelijk maken dat ze voor een goed nest konden zorgen.

Vogels

Lockley zegt dat deze vondst voor het eerst concreet inzicht geeft in het prehistorische voorspel van dino's. Het gedrag lijkt op dat van sommige vogels, afstammelingen van dinosaurussen.

Omdat Lockley de sporen niet uit de rotsen kon krijgen zonder ze kapot te maken, zijn er gedetailleerde 3D-foto's genomen. Ook zijn er afgietsels gemaakt die in een museum in Denver komen te liggen.

STER reclame