Jennifer Koh Knight Foundation / Flickr / CC / by-sa

De Amerikaanse violist Jennifer Koh heeft haar Stradivarius in een Duitse trein laten liggen. Bij een reis van Mannheim naar Saarbrücken vergat ze haar instrument uit 1727, dat 2,4 miljoen euro waard is.

Voor de treinreis had Koh de viool, genaamd General Dupont Grumiaux, als handbagage meegenomen. Na het uitstappen realiseerde ze zich dat ze het instrument had laten liggen.

Koh schakelde de politie in, die de trein een minuut voor de terugreis naar Mannheim kon tegenhouden. De coupés werden doorzocht en de viool werd gevonden.

Bruikleen

Koh (39) heeft de viool in bruikleen. De eigenaar is sinds begin vorig jaar een anonieme Chinese man. 

Ironisch genoeg heeft ze ooit in een interview gezegd dat ze de Stradivarius nooit aan handboeien zou vervoeren, omdat dat "onnatuurlijk" zou voelen. "Het instrument is een verlenging van mijn lichaam. Het zou onnatuurlijk voelen, net alsof ik mijn hand aan mijn voet zou boeien."

Volgens de politie mankeerde er niets aan het instrument. Koh kan er daarom vanavond op spelen bij een concert met de Deutsche Radio Philharmonie in Saarbrücken. Een woordvoerder zei dat ze "meer dan opgelucht" was.

STER reclame