Tom Dumoulin tijdens de presentatie van Team Giant-Alpecin
NOS Wielrennen

Dumoulin even geen ronderenner: focus ligt op tijdritten

Naast hét doel van 2016, goud op de olympische tijdrit in Rio, wil Tom Dumoulin ook in één van de drie races tegen de klok in de Giro de roze trui veroveren. De eindzege in die ronde is van secundair belang.

"Nee, klassementen zijn echt niet de insteek van komend jaar", zegt de tijdritspecialist na de presentatie van Team Giant-Alpecin in Berlijn. "Die focus van een grote ronde winnen, die wil ik nog een jaartje opschuiven."

Dumoulin stelt focus ronderenner jaar uit

"De Vuelta heeft ons wel geleerd dat ik in de toekomst een gooi kan gaan doen naar hoge klasseringen in grote rondes, maar omdat Rio zo belangrijk voor mij is, wil ik de focus op de tijdritten leggen."

Roze trui

De Giro gaat op 6 mei van start met een tijdrit in Apeldoorn. Dumoulin kan dan meteen het roze pakken. "Ja. Ik hoop dat het in Nederland lukt, maar mocht het niet zo zijn, dan heb ik hopelijk nog twee kansen."

Ook de negende en de vijftiende etappe zijn een tijdrit. Dumoulin moet dan wel in de tussenliggende etappes de aansluiting met de top van het klassement behouden.

En de Tour de France? Dumoulin: "Die rijd ik waarschijnlijk niet. Ligt er beetje aan hoe ik uit de Giro kom." De Tour zit tussen de Giro en de Spelen in. "Dat hebben we nog een beetje opengelaten."

Plan voor Rio

Wat gaat hij dan doen als hij de Tour niet rijdt? "We hebben een plan klaarliggen. Bijvoorbeeld een hoogtestage, de Ronde van Polen, dan misschien nog een hoogtestage en dan naar Rio. Maar afgelopen jaar heeft ons ook geleerd dat er heel veel kan veranderen in een seizoen."

Dumoulin kwam dit seizoen ten val in de Tour, waarna hij knap zesde werd in de Vuelta door pas op de voorlaatste dag de eerste plek in het klassement te verliezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl