Herdenkingsdienst op Anfield voor de slachtoffers van de Hillsborough-ramp in 1989 Getty Images

Nog één keer zal Anfield in april het decor vormen voor een herdenkingsdienst voor de 96 slachtoffers van de Hillsborough-ramp uit 1989. In samenspraak met de nabestaanden is besloten om na 27 jaar een punt te zetten achter de jaarlijkse bijeenkomst in de thuishaven van voetbalclub Liverpool. 

Op 15 april 1989 kwamen in het stadion van Sheffield Wednesday, waar Liverpool in de halve finales van de FA Cup tegen Nottingham Forest speelde, 96 supporters van de 'Reds' om het leven. De meesten werden doodgedrukt na een paniekexplosie in het vak van de Liverpool-fans. Het is nog altijd de grootste stadionramp in het Engelse voetbal. 

Monument bij Anfield ter nagedachtenis van de slachtoffers van de Hillsborough-ramp in 1989 Getty Images

Margaret Aspinall is voorzitster van de Hillsborough Family Support Group, waarin de nabestaanden van de doden zich verenigd hebben. 'De 96', zoals de slachtoffers van de ramp dikwijls worden genoemd, zullen nooit vergeten worden, benadrukt de moeder van de in Sheffield omgekomen James (18). "Maar deze laatste herdenkingsdienst biedt families de gelegenheid tot een soort afsluiting."

Monument

In de dagen na het drama in 1989 zochten velen het stadion van Liverpool op om te rouwen en bloemen neer te leggen. Op de eerste 'verjaardag' onthulde de club een monument voor de slachtoffers: een granieten blok met alle namen van de overledenen erin gegraveerd en een eeuwige vlam.

Sindsdien was er ook jaarlijks een herdenking op Anfield die werd bijgewoond door nabestaanden, maar ook door overlevenden van de ramp en spelers en managers van Liverpool.

Terugblik op de Hillsborough-ramp

STER reclame