ANP

Taxidienst Uber heeft een schikking getroffen met justitie in New York. Uber betaalt 20.000 dollar, een schijntje voor het bedrijf, dat de afgelopen jaren bij elkaar 7,4 miljard dollar ophaalde. Daarnaast heeft Uber zijn privacybeleid aangescherpt. Het bedrijf bleek zonder toestemming ritjes te volgen en verzuimde een datalek te melden.

In november 2014 meldde BuzzFeed News dat de manager van Uber in New York kon volgen waar een journalist van het medium zich bevond als ze gebruikmaakte van de dienst. Intern bleek deze functie ‘God View’ te worden genoemd. Met 'God View' is te zien waar alle Uber-chauffeurs in de stad rijden.

De ‘God View’ is inmiddels geanonimiseerd en het aantal medewerkers dat bij persoonlijke informatie van chauffeurs kan is kleiner geworden. Daarnaast worden de locatiedata van Uber-chauffeurs en gebruikers voortaan versleuteld, zijn deze alleen in te zien met een wachtwoord en zijn de data voor minder medewerkers beschikbaar.

Ook wordt er onderzoek gedaan naar wat medewerkers in het algemeen wel en niet mogen weten.

Gegevens 50.000 chauffeurs gelekt

In februari 2015 bleek dat persoonlijke informatie van 50.000 Uber-chaufffeurs maandenlang online stond. Het lek ontstond rond mei 2014, maar Uber kwam er pas in september van hetzelfde jaar achter. Het duurde toen nog tot februari 2015 voordat de New Yorkse afdeling van Uber het meldde bij de openbaar aanklager en de getroffen chauffeurs.

Het datalek bevatte niet alleen gegevens van chauffeurs uit New York, maar ook andere staten. Deze zaak gaat echter specifiek alleen over getroffen chauffeurs in New York, schrijft de WSJ. Dit is de enige staat die tot nu toe onderzoek heeft gedaan.

STER reclame