Een deel van de trap bij de ingang van het stadhuis op de Grote Markt is afgesloten vanwege de gladheid
NOS NieuwsAangepast

Nog een dag code rood, morgen is de ellende voorbij

Ga niet de weg op als dat niet strikt noodzakelijk is. Dat advies geldt vandaag opnieuw voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Maar het ziet er naar uit dat het ongemak na vandaag voorbij is.

"Gezien de weersverwachting moet iedereen in de noordelijke provincies vandaag nog de hele dag alert zijn", zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat. Vanmiddag trekt vanuit het zuidwesten een neerslagzone over het land. In het noordoosten kan het opnieuw ijzelen.

"Maar het goede nieuws is dat de temperaturen vanavond overal boven nul komen", zegt Michiel Severin van Weerplaza. Daarmee komt volgens hem een einde aan het winterweer in het noordoosten van het land. "Morgen wordt het zelfs een zachte dag met in het hele land temperaturen rond 9 graden."

Strooizout

Vandaag is er dus nog steeds veel overlast. De scholen blijven voor de derde dag op rij dicht. Voor de provincies Flevoland, Overijssel en op de Wadden blijft code oranje van kracht.

Vannacht zijn er nauwelijks ongelukken gebeurd. Bij Rijkswaterstaat is een melding binnengekomen van een glijpartij. Er was weinig verkeer op de weg en op veel plaatsen is gestrooid. De afgelopen dagen is er volgens de woordvoerder 6 miljoen kilo strooizout doorheen gegaan.

Op de grote wegen heeft het verkeer momenteel betrekkelijk weinig last, zegt verslaggever Paul Sanders die via de Afsluitdijk naar Friesland is gereden. "Maar als je van de grote wegen afgaat, is het spekglad", meldt Sanders vanaf een carpoolplaats waar hij met moeite zijn auto even aan de kant heeft gezet. "Je kunt je auto nauwelijks onder controle houden."

Net als gisteren rijden de treinen in de noordelijke provincies vrijwel zonder problemen. Ook de bussen rijden zo veel mogelijk volgens de dienstregeling. "De situatie op de snelwegen is beter dan gisteren", zegt Joyce de Vries van Arriva. "Maar als je met de bus gaat, moet je wel rekening houden met enige vertraging."

Paraatheid gaat boven alles.

Dennis van Haagten van de brandweer in Leeuwarden.

De brandweer in Leeuwarden heeft een rustige nacht achter de rug. Ook gisteren en eergisteren was er weinig aan de hand, zegt Dennis van Harten van de brandweer. "De meeste mensen blijven thuis, er is weinig verkeer."

Voor vandaag houdt Van Harten met van alles rekening. "Het verandert van minuut tot minuut. De neerslag die later vandaag wordt verwacht, zal wel weer opvriezen."

Voor de brandweerlieden zelf is het een hele toer om de kazerne te bereiken. "Sommigen zijn gisteravond al gekomen, anderen zijn heel vroeg van huis gegaan om op tijd hier te zijn. Paraatheid gaat boven alles."

Boerenkool

Dat veel mensen al enkele dagen nauwelijks naar buiten kunnen, heeft grote gevolgen voor de winkeliers. Zo is de SRV-wagen van winkelier Wietze Veenstra in Warga bij Leeuwarden, gisteren na een uurtje weer omgekeerd. Het ging niet meer, zegt Veenstra. "We hebben iedereen bij wie we niet zijn geweest gebeld."

Vandaag probeert Veenstra het weer, "maar de wegen zijn ijsbanen". Gisteren is hij 1300 tot 1400 euro misgelopen. Maar het spijt hem ook voor zijn klanten dat hij niet overal kan komen, juist nu ze zo op hem zijn aangewezen omdat ze niet uit huis kunnen. "Er is veel vraag naar zaken als boerenkool en chocolademelk."

Het is hier nog steeds een ijsbaan, het is bijna niet te doen om hier te komen.

Bakker Hans Stuurwold in Assen

In de zaak van bakker Hans Stuurwold in Assen is het uitzonderlijk stil. "Ik ben gisteren met de helft van het brood blijven zitten", zegt Stuurwold. De overblijvende broden gaan naar iemand die dat aan zijn paard voert.

Ook voor vandaag ziet het er niet goed uit voor de bakker. "Het is hier nog steeds een ijsbaan, het is bijna niet te doen om hier te komen. "Toch is Stuurwold weer om 04.00 uur opgestaan om brood te bakken. Hij overweegt niet om de winkel dan maar dicht te doen. "Dat is tegen mijn principe."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl