Beurzen China weer stilgelegd na forse daling

AFP

De beurzen in de Chinese steden Shanghai en Shenzen zijn een half uur na de opening stilgelegd, omdat de koersen onderuit gingen. De snelle daling kwam na een aanpassing van de koers van de Chinese munt. China verlaagde de koers van de yuan met een half procent ten opzichte van de Amerikaanse dollar.

In het eerste kwartier van de beurshandel daalden de koersen 5 procent en daardoor trad een nieuw veiligheidsmechanisme in werking. Het mechanisme schrijft voor dat bij koersdalingen van 5 procent de handel een kwartier wordt stilgelegd om af te koelen en paniekverkopen tegen te gaan.

Toen de handel werd hervat, bleven de koersen zakken tot meer dan 7 procent. Bij zo'n grote daling wordt de beurs voor de rest van de dag gesloten.

Bezorgd

Door de devaluatie van de yuan zakte ook de koers van de Australische dollar. De beurs van Hong Kong bereikte het laagste punt sinds de zomer van 2013: de index daalde met meer dan 3 procent.

Op de Europese beurzen zijn beleggers ook bezorgd over China. De AEX sloot gisteren 1,4 procent lager op 428,76 punten en staat weer op het niveau van eind 2014. Ook in de VS zijn de beurzen met verlies gesloten.

Maandag werd de handel in China ook gestaakt na een daling van meer dan 7 procent. De Chinese beurs crashte in de zomer ook al en veroorzaakte een schokgolf over de hele wereld.

Analyse

Volgens de Chinese financiële analist Xiao zijn de recente dalingen onder meer het gevolg van het ouderwetse T+1-systeem. Dat houdt in dat beleggers de aandelen die ze kopen pas een dag later mogen verkopen. Door die regels zijn beleggers vaak bang om aandelen te kopen, omdat ze er misschien niet snel genoeg vanaf kunnen komen.

Wat volgens Xiao ook niet helpt, is dat mensen tegenwoordig in meer dingen kunnen investeren dan alleen aandelen op de beurs. Na de recente onrust zoeken Chinezen hun heil bij financiële producten op internet. Geld vloeit dus weg van de beurzen en dat is niet goed voor de koersen.

Xiao denkt dat de Chinese beurzen bezig zijn zich aan te passen aan een 'normaal' niveau. Volgens de analist zijn Chinese aandelen dus misschien wel gewoon te duur ten opzichte van aandelen op andere beurzen en moet de prijs naar beneden.