Twee Guantánamo Bay-gevangenen naar Ghana

Een Amerikaanse militair in Guantánamo Bay, waar terreurverdachten zonder proces worden opgesloten AFP

De VS heeft twee mannen die gevangen zaten in Guantánamo Bay naar Ghana overgebracht. De twee Jemenieten zijn de eersten van zeventien gevangenen die deze maand waarschijnlijk worden vrijgelaten uit de militaire gevangenis.

De mannen, die allebei rond de 30 zijn, werden verdacht van trainen bij al-Qaida en vechten bij de Taliban in Afghanisten. Op dit moment zitten er nog 105 gevangenen in Guantánamo Bay, van wie de helft op de nominatie staat om vrijgelaten te worden. 

President Obama wil de gevangenis sluiten, maar daarvoor moeten de gedetineerden eerst worden opgenomen door andere landen. Niet veel landen voelen daarvoor. Nederland is ook herhaaldelijk gevraagd gevangenen op te nemen, maar de Tweede Kamer wil dat niet

Rwandezen

Bij de twee mannen uit Jemen ging het ook moeizaam. Ze zaten bijna veertien jaar vast zonder officiële aanklacht en al in 2009 besloot de VS dat ze vrijgelaten konden worden. Omdat de VS geen gevangenen naar Jemen uitzet, duurde het tot nu dat de twee weg mochten uit Guantánamo Bay.

Het is de eerste keer dat Ghana gedetineerden uit de Amerikaanse gevangenis opneemt. Tegelijkertijd neemt het West-Afrikaanse land ook twee Rwandezen op die terecht hebben gestaan bij het Rwanda-tribunaal. Het is niet duidelijk of ze zijn vrijgesproken of dat ze hun straf al hebben uitgezeten.