Veiligheidsraad beraadt zich over nieuwe sancties Noord-Korea

Secretaris-generaal van de VN Ban Ki-moon AFP

De Veiligheidsraad van de VN heeft besloten nieuwe sancties voor te bereiden tegen Noord-Korea vanwege de kernproef die dat land vandaag hield. Of die er ook komen is nog de vraag: in elk geval Rusland staat er huiverig tegenover.

Pyongyang claimt dat het een succesvolle kernproef met een waterstofbom heeft uitgevoerd. Experts trekken dat in twijfel: volgens hen was de kracht van de explosie te klein en te diep, en ging het om een gewone atoombom.

VN-baas Ban Ki-moon was afgemeten in zijn reactie op de kernproef: "Dit schendt opnieuw talloze resoluties, ondanks eerdere oproepen aan Noord-Korea om te stoppen met dit soort activiteiten." Hij noemde de trotse mededeling van Pyongyang over de geslaagde kernproef "een ernstige aantasting voor de stabiliteit in de regio". 

Verdeeld

Alle irritaties en sterke bewoordingen ten spijt, leken de leden van de in spoed bijeengekomen Veiligheidsraad zoals vaker niet op één lijn te zitten. Waar landen als de VS, Groot-Brittannië, Japan en Nieuw-Zeeland het Noord-Koreaanse bewind hard willen aanpakken, hielden China en Rusland zich op de vlakte.

De Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin AFP

De Russische VN-ambassadeur Vitaly Churkin zei dat "iedereen het hoofd koel moet houden". Volgens hem is een "evenwichtige, proportionele reactie" nodig. Voor nieuwe sancties lijkt Rusland niets te voelen. 

Geen commentaar

China gaf na afloop van het beraad geen commentaar, maar zou volgens ingewijden niet meer dan standaardverklaringen hebben afgelegd. Zonder de steun van China en Rusland, traditioneel de 'bondgenoten' van Noord-Korea, is het voor de VN vrijwel onmogelijk om zware sancties op te leggen.

Toch wil Japan, dat door Noord-Korea als een 'vijandige' staat wordt gezien, wel dat dit gebeurt. "De geloofwaardigheid van de Veiligheidsraad wordt zwaar aangetast als er nu geen nieuwe, zware sancties worden opgelegd", aldus de Japanse VN-ambassadeur Yoshikawa. 

Volgens de Oekraïense afgevaardigde sprak echter geen enkele van de vijftien leden van de V-raad zich tijdens het besloten overleg voor nieuwe sancties uit. Mogelijk worden bestaande sancties uitgebreid of verzwaard.