Zwemvesten die enkele maanden geleden op het Griekse eiland Lesbos aanspoelden ANP

In de Turkse stad Izmir heeft de politie een fabriekje ontdekt dat op grote schaal nepzwemvesten produceerde. De vesten, gemaakt van materiaal dat niet blijft drijven, werden verkocht aan vluchtelingen die de oversteek naar Griekenland willen maken.

In het bedrijf lagen naar verluidt 1263 reddingsvesten in voorraad. De vondst was het resultaat van een gerichte inval door de politie. Die volgde op het drama deze week waarbij dertig lichamen van verdronken vluchtelingen bij de Turkse kust aanspoelden. Een groot aantal van hen droeg reddingsvesten.

Izmir is een van de belangrijkste centra vanwaaruit mensensmokkelaars vluchtelingen naar Europa 'helpen'. Voor talloze kledingwinkeltjes in de kustplaats zijn reddingsvesten de succesvolste verkoopwaar geworden. 

Dat er in Turkije talloze nepzwemvesten in omloop zijn, is al sinds afgelopen zomer bekend. Tijdens de zomermaanden verkochten sommige winkels bijna duizend vesten per dag.

Hoewel de vluchtelingenstroom iets is afgenomen door de slechtere weersomstandigheden, wagen ook nu nog steeds dagelijks 2000 mensen de oversteek vanuit Turkije. 

In november sloot de EU een overeenkomst met Ankara, waarbij de Turkse regering beloofde de mensensmokkel aan te pakken en de vluchtelingenstroom richting Europa in te dammen. In ruil daarvoor krijgt het land van de EU 3 miljard euro, mits het de afspraken nakomt over strengere grensbewaking en betere opvang van vluchtelingen.

STER reclame