NOS Nieuws

'Stop met het uithongeren van de Syrische bevolking'

Hongersnood in Syrische stad Madaya

Het Rode Kruis maakt zich ernstig zorgen over de situatie in enkele belegerde plaatsen in Syrië, waar inwoners steeds minder te eten hebben. "Die mensen hebben al veel te lang niet de beschikking over eerste levensbehoeften als voedsel en medicijnen", zegt een woordvoerder in Syrië. "De situatie is uiterst droevig en het winterweer maakt het alleen maar lastiger voor ze."

Het gaat om de pro-regeringsplaatsen Foua en Kfarya, in het noordwesten van het land, en de opstandelingenstad Madaya, vlak bij Damascus. De ernstig ondervoede inwoners moeten soms hun eigen huisdieren of kamerplanten opeten om in leven te blijven.

In Madaya is het voedsel grotendeels onbetaalbaar geworden: een kilo suiker of rijst kost ruim 80 euro, zegt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. De afgelopen weken zijn tussen de 17 en 23 mensen overleden door honger of toen ze werden doodgeschoten door regeringsmilitairen terwijl ze aan de rand van de stad naar voedsel zochten.

De Britse Syrië-gezant Gareth Bayley heeft de regering opgeroepen om de belegering van Madaya en andere plaatsen te beëindigen. "Het uithongeren van burgers is een onmenselijke tactiek van het Assad-regime en zijn bondgenoten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl