Demonstranten tegen de nieuwe wetten van Recht en Rechtvaardigheid in Poznan (2 januari)
NOS Nieuws

'Herwonnen Poolse burgerrechten worden verkwanseld'

Tomasz Lis is er niet gerust op. Hij presenteert een van de bekendste talkshows op de Poolse tv, maar het is de vraag of hij maandag nog een baan heeft.

Als president Duda de nieuwe mediawet ondertekent, krijgt de regering namelijk de mogelijkheid om rechtstreeks het omroepbestuur te benoemen of naar huis te sturen. "De chef van de regeringsfractie zegt openlijk: 'Wij worden al een week bekritiseerd en dat moet afgelopen zijn'", zegt Lis, die regelmatig kritiek uit op de regering.

Afgelopen maandag nam hij daarom voor de zekerheid vast afscheid van zijn publiek. "Als we elkaar hier niet meer treffen, maar wie weet, wens ik u in elk geval het allerbeste."

Terug naar communisme

Redactiechef Maciej Czajkowski van het Poolse tv-journaal zegt dat de burgerrechten die sinds de val van het communisme zijn herwonnen, worden verkwanseld. "Het is gewoonweg verschrikkelijk dat we alles verliezen waar we zolang voor hebben gevochten. Nu, in 2016, zeggen ze opeens dat dat niet meer belangrijk is."

Ook Lis trekt de vergelijking met de Sovjet-tijd: "We weten dat journalisten van de publieke omroep straks worden doorgelicht op een schaal die we sinds het communisme niet meer hebben gezien. Er zal maar één criterium gelden: je bent bruikbaar voor de partij en die goed gezind."

Publieke omroep Polen vreest nieuwe mediawet

De regeringspartij Recht en Rechtvaardigheid is bezig met de 'Goede Verandering', legt correspondent Jeroen Wollaars uit. "Dat moet je zien als Polen terugbrengen op een katholieke, nationalistische koers. Polen voor de Polen, tegen Europa en tegen het multiculturalisme."

De Raad van Europa heeft president Duda opgeroepen om de mediawet niet te ondertekenen en ook in Polen zelf zijn er demonstraties. Maar volgens Wollaars gebeurt dat vooral door de intellectuele elite in de grote steden.

De achterban van Recht en Rechtvaardigheid vind je juist elders in Polen. Wollaars: "Veel Polen, zeker op het platteland en in het oosten, hebben het gevoel dat ze niet helemaal meekomen. Dat ze achterlopen in Europa, dat ze de voordelen van het EU-lidmaatschap niet merken. Daardoor zijn een hoop mensen ontevreden en zij hebben op deze partij gestemd."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl