NOS Nieuws

Leveranciers V&D klem door contract

Bedrijven die V&D spullen leverden, maar door het faillissement van vorige week nog niet betaald zijn, kunnen waarschijnlijk naar hun centen fluiten. Enerzijds doordat eigenaar Sun Capital bij een verkoop van het warenhuis vermoedelijk de meeste boedelopbrengsten zal opstrijken, maar ook omdat ze akkoord zijn gegaan met ongunstige leveringsvoorwaarden.

Gebruikelijk is dat toeleveranciers aan winkels eigendomsrecht houden op de artikelen die ze afleveren, totdat de koper daadwerkelijk heeft betaald. Dat betekent dat als een koper na levering failliet gaat, zoals in het geval van V&D, een toeleverancier zijn levering weer kan terugvorderen.

Bij V&D werkt dit echter anders. Het warenhuis vraagt aan al zijn toeleveranciers om akkoord te gaan met zijn eigen inkoop- en leveringsvoorwaarden. In die voorwaarden staat dat ze afstand doen van hun eigendomsrecht op het moment dat ze hun spullen hebben afgeleverd. Ze kunnen hun artikelen vanaf dat moment niet meer terugvorderen, ook al heeft V&D nog niet voor die spullen betaald.

​3.1 Het eigendom van en het risico voor de goederen gaan op de Koper over bij aflevering op de door Koper aangegeven plaats en acceptatie van de goederen door Koper, tenzij anders is overeengekomen.

Algemene Inkoop- en Leveringsvoorwaarden van V&D
Laatste levering aan V&D blijkt financiële strop

"Goederen die voor het faillissement geleverd zijn, vormen nu onderdeel van de boedel van V&D", bevestigt Edwin van Wijk, woordvoerder van het warenhuis. Uitzonderingen op de voorwaarden van V&D zijn mogelijk. Maar of en hoeveel leveranciers er hun eigendomsrecht hebben behouden, weet Van Wijk niet.

"Toeleveranciers moeten nu met lede ogen aanzien dat hun spullen in de winkel liggen en dagelijks verkocht worden, terwijl ze niet de opbrengst krijgen", zegt curator Louis Deterink, die afgelopen dertig jaar betrokken was bij de faillissementen van onder andere DAF en Fokker. "Dat hebben ze zich waarschijnlijk niet gerealiseerd."

Op dit moment liggen er dus artikelen in de winkel die V&D wel heeft afgenomen, maar niet heeft betaald. Omdat de winkels vooralsnog open zijn, brengt de verkoop daarvan nog steeds geld in het laatje. De opbrengst van die spullen belandt zeer waarschijnlijk in de zakken van Sun, omdat de investeerder sinds de zomer de grootste schuldeiser is.

Achter aansluiten

In juni kocht Sun alle leningen over die het warenhuis bij banken had uitstaan. Dat kostte de investeerder bij elkaar 47 miljoen euro, maar daardoor is Sun nu wel de grootste schuldeiser. Dat houdt ook in dat het bedrijf vooraan in de rij staat als opbrengsten van de verkoop van V&D of onderdelen daarvan worden verdeeld. De toeleveranciers echter staan ergens achteraan.

De kans is daardoor klein dat de leveranciers iets terugzien van de opbrengst van de boedel. Tegen de tijd dat zij aan de beurt komen, valt er waarschijnlijk weinig meer te verdelen.

Om zich tegen dit risico te beschermen, kunnen leveranciers zich verzekeren. Zij krijgen hun spullen dan weliswaar niet terug, maar ontvangen dan wel een uitkering van de verzekeraar. Maar zo'n kredietverzekering is duur en dus heeft niet iedereen er een afgesloten.

Overigens hebben de leveranciers die na het faillissement door zijn gegaan met het leveren van diensten of goederen, zoals vers voedsel voor dochterbedrijf La Place of it-diensten door Capgemini, nieuwe afspraken kunnen maken met V&D. Daardoor is zeker dat zij voor die leveringen gewoon betaald krijgen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl