ANP
NOS Nieuws Binnenland

Niet voor iedereen thuiszorg door ijzel

Veel patiënten in het noorden en oosten van het land krijgen voorlopig geen hulp, zegt thuiszorgorganisatie TSN. Vanwege de gladheid gaan ze alleen langs bij patiënten die medisch noodzakelijke zorg nodig hebben.

"Het verwisselen van infusen en het spuiten van insuline gaat gewoon door", zegt woordvoerder Jeroen Diepemaat van TSN-Thuiszorg. "Ook mensen die antibiotica nodig hebben, krijgen voorrang omdat dit op vaste tijdstippen moet gebeuren."

Keuzes maken

Thuiszorgmedewerkster Annie van Ramshorst blijft gewoon langsgaan bij een blinde man in Zwinderen, in Drenthe. "Hij woont achteraf op een boerderij. Ik help hem met het klaarzetten van zijn medicatie; dat kan hij niet zelf. En nu het zo glad is, neem ik gelijk een maaltijd voor hem mee."

Een hoogbejaard echtpaar heeft ze moeten afzeggen. "De 94-jarige vrouw heeft nu zelf haar man moeten douchen en aankleden. Het is niet ideaal, maar gelukkig reageren de meeste cliënten begripvol."

Ook personeel stelt zich flexibel op. Bij TSN en Icare melden thuiszorgmedewerkers zich spontaan om langs te gaan bij cliënten die in de buurt wonen. Ook zijn extra medewerkers ingezet die eigenlijk vrij waren. 

Jos de Blok van Buurtzorg Nederland noemt het hartverwarmend hoe mensen creatieve oplossingen bedenken om toch iedereen de zorg te geven die nodig is. "Boeren bieden zelfs aan om thuiszorgmedewerkers per tractor naar de mensen thuis te brengen. Wij hebben gelukkig niemand af hoeven te zeggen. Dat is geweldig.”

STER reclame