ANP

Vakbond FNV Spoor vindt dat er sneller actie moet worden ondernomen tegen agressie op en rond het spoor. Het doorvoeren van de vorig jaar afgesproken maatregelen duurt veel te lang, meent de bond.

Deze week vonden weer drie incidenten plaats rond NS-personeel. Op het station in Baarn werd een conductrice bespuugd en uitgescholden. In Woerden werd in een trein een NS-medewerker mishandeld door een 33-jarige man uit Bodegraven en ook op station Almere-Parkwijk werd spoorpersoneel slachtoffer van geweld.

Negen maanden geleden maakten NS, vakbonden en het Rijk afspraken om dit soort geweld te beteugelen. Die afspraken zijn prima, stelt Remko Mast van FNV Spoor. "Maar als die oplossingen vervolgens te lang op zich laten wachten, heeft het niet veel zin."

Beveiligers

Die oplossingen bestonden onder meer uit 100 extra beveiligers op de twintig grootste stations en meer 'dubbele bemensing' in de treinen. Inmiddels is er extra cameratoezicht op de perrons en is er een proef begonnen met bodycams in de kleding van het personeel.

Het aantal meldingen van geweld tegen treinpersoneel nam vorig jaar overigens af: 518 meldingen vergeleken met 639 in 2014. Onduidelijk is nog of die daling te maken heeft met de al genomen maatregelen. 

STER reclame