'Wat is geld? Een mensenleven is belangrijker'

Melkwagens van FrieslandCampina hebben vanwege de ijzel grote moeite om de melk op te halen bij melkveehouders in het noorden van het land. Daarom heeft de organisatie 450 boeren gevraagd hun melk in de mestput te laten lopen. In totaal kan 4 tot 5 miljoen liter melk niet worden opgehaald.

Melkwagens komen gemiddeld eens per twee tot drie dagen bij de boeren de melkvoorraad ophalen. "Bij de melkveehouders die we hebben gevraagd de melk weg te laten lopen, gaat het om drie dagen oude melk. We kunnen de kwaliteit van de melk tot drie dagen garanderen, daarna niet meer, vandaar dat we hiertoe hebben besloten", zegt woordvoerder Jan-Willem ter Avest van FrieslandCampina.

Aan de kant gezet

De melkwagens zijn gistermiddag wel weer de weg opgegaan, maar zijn nu toch weer aan de kant gezet. "We kiezen voor de veiligheid van de chauffeurs en andere weggebruikers," zegt Ter Avest.

Of de 450 gedupeerde melkveehouders worden gecompenseerd is nog niet bekend. Het bestuur van FrieslandCampina vergadert daar nog over. Houdt het slechte weer aan, dan bestaat de kans dat nog meer melkveehouders hun melk moeten laten weglopen. De melk moet in de mestput, omdat hij niet mag worden geloosd op het riool.

E-mail

Een van de boeren die de melk weg hebben moeten gooien is de familie Veldstra, in Akkrum. "Gisteravond hoorden we van onze zoon die in Leeuwarden op school zit dat klasgenoten het bericht hadden gekregen dat de melk niet werd opgehaald. Zelf hadden we nog niets gehoord, dus we dachten 'we zien wel'. Toen kwam er om 23.00 uur een e-mail van FrieslandCampina waarin stond dat ook wij de tank leeg moesten laten lopen. Daar zat op dat moment zo'n 6000 liter melk in."

Ook LTO Nederland spreekt van een uitzonderlijke situatie. "Het is natuurlijk overmacht", zegt Kees Romijn van de vakgroep Melkveehouderij. "En het is de verantwoordelijkheid van FrieslandCampina om dit besluit te nemen. Maar ik ga ervan uit dat de coöperatie het probleem oplost. FrieslandCampina geeft op dit moment al 2 cent per liter melk extra als melkveehouders minder leveren, daar past dit mooi in."

Volgens Romijn heeft de gemiddelde melkveehouder een melktank met een inhoud van 8000 liter. Dat zou betekenen dat er per boer voor 2400 euro aan melk wordt weggegooid.

Het is voor het eerst sinds 1979 dat op deze schaal geen melk opgehaald wordt. Toen waren er door het strenge winterweer problemen in het hele land.

STER reclame