NOS Nieuws

Vooral op A28 ongelukken door gladheid; dienstregeling NS normaal

Glibberen op de A28 bij Zwolle

Het verkeer heeft op verscheidene plaatsen last van de gladheid. Vooral op de A28 zijn problemen. "De situatie is erg onvoorspelbaar. Vooral als er buien vallen, kan het in een keer erg glad zijn", zei een woordvoerder van Rijkswaterstaat in het NOS Radio 1 Journaal. "We hadden de situatie goed onder controle, maar tegen ijzel kun je weinig doen."

De gladheid komt vooral voor ten noorden van de lijn Alkmaar-Lelystad-Enschede. De ochtendspits in de Randstad heeft er geen last van.

Op de A28 tussen Zwolle en Hoogeveen zijn verscheidene auto's van de weg geraakt. Daardoor zijn enkele rijstroken geblokkeerd. In beide richtingen staan lange files. Het verkeer heeft daar tot meer dan een uur vertraging, meldt de ANWB.

Verslaggever Gerri Eickhof bij een bergingsbedrijf

Ook op de A7 in Friesland en Groningen is het glad, net als op de A1 bij De Lutte, in Twente bij de Duitse grens; daar zijn zeker twee vrachtwagens en enkele personenauto's van de weg geraakt. Op de A50 is door de gladheid ook een vrachtwagen tegen de vangrail gereden. De weg is tussen Hattem en Hattemerbroek afgesloten.

Voor het hele gebied geldt code oranje. Rijkswaterstaat adviseert mensen niet de weg op te gaan als dat niet per se moet. "Maar als je toch gaat rijden, hou dan afstand en wissel niet te snel van rijstrook."

Het treinverkeer lijkt geen last te hebben van de gladheid. "We hebben vannacht lege treinen op de noordelijke trajecten laten rijden om de bovenleidingen ijsvrij te maken. Daardoor geldt weer de normale dienstregeling tussen Leeuwarden en Zwolle en Groningen en Zwolle", zei een woordvoerster van de NS in het NOS Radio 1 Journaal. "Wel raden we iedereen aan om voor vertrek de reisplanner te bekijken voor de actuele situatie."

Ook Arriva heeft vannacht treinen laten rijden om de bovenleidingen ijsvrij te maken. "Onze treinen rijden gewoon. Het gaat hartstikke goed."

In Friesland rijden geen bussen van Qbuzz, wel van Arriva. Ook in Drenthe zijn veel Qbuzz-lijnen uitgevallen, maar in Groningen rijden de bussen wel.

Het gebied met code oranje op woensdagochtend

Het KNMI verwacht dat de gladheid in het noorden en noordoosten van het land tot morgenochtend aanhoudt. Op andere plaatsen verdwijnt de gladheid vanavond.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl