NOS Nieuws

Noord-Korea: succesvolle proef met waterstofbom

Noord-Koreaanse tv bericht over waterstofbom

Noord-Korea zegt dat het met succes een proef heeft uitgevoerd met een waterstofbom. Pyongyang laat in een verklaring weten dat het land zich continu versterkt om "zichzelf te beschermen tegen het vijandige beleid van de Verenigde Staten".

Vannacht werd op internationale meteorologische stations een beving gemeten van 5,1 op de schaal van Richter, vlak bij een plek waar Noord-Korea eerder kernproeven deed. Mogelijk is daar ook de proef met de waterstofbom gehouden.

Verantwoordelijke staat

Het Noord-Koreaanse staatspersbureau meldt dat Noord-Korea zijn nucleaire programma niet op zal geven, maar benadrukt dat het zich als een verantwoordelijke nucleaire staat zal gedragen.

Het regime in Pyongyang zegt dat het niet van plan is om kernwapens te gebruiken, tenzij de soevereiniteit van het land wordt aangetast.

In december liet Kim Jong-un al weten dat het land over een waterstofbom beschikt, maar die bewering werd niet geloofd door internationale waarnemers. Als er nu echt een test is gedaan toont dat volgens NOS-correspondent Marieke de Vries aan dat Noord-Korea veel verder is in de ontwikkeling van nucleaire wapens dan eerder werd gedacht.

Maar experts twijfelen eraan of Noord-Korea nu inderdaad een proef heeft gedaan met een waterstofbom. De beving van vannacht was op 10 kilometer diepte en dat zou voor een nucleaire test ongebruikelijk diep zijn. "Een aardbeving wordt dan meestal net onder de oppervlakte geregistreerd", legt De Vries uit. "Ze kunnen dus ook een gewone aardbeving hebben aangegrepen om een kernproef te claimen en zo te bluffen naar de buitenwereld toe."

Niet tolereren

De Japanse premier Abe heeft de mogelijke kernproef van Noord-Korea sterk veroordeeld.

Japan noemt het een dreiging voor de nationale veiligheid en de premier zegt dat het de kernproeven absoluut niet kan tolereren. Abe zegt met een ferme reactie te komen, maar wat hij daarmee bedoelt, is onduidelijk.

Zuid-Korea heeft z'n leger in hoogste paraatheid gebracht, al is dat volgens correspondent Marieke de Vries niet ongewoon in die regio. Ze verwacht dat bondgenoot China niet blij is met de actie van Noord-Korea. "China heeft zich de afgelopen jaren ingespannen om Noord-Korea te overtuigen te stoppen met het nucleaire programma, maar vandaag is daar een brutale reactie op gekomen. Noord-Korea trekt zich nergens iets van aan, ook niet van China."

Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad komt later vandaag in een besloten vergadering bijeen om praten over de ontstane situatie.

In een aangenomen resolutie werd Noord-Korea al verboden om testen uit te voeren met nucleaire wapens en de bijbehorende raketten. De VS veroordeelt de schending van de VN-resolutie, als die inderdaad heeft plaatsgevonden.

In een verklaring zegt het Witte Huis dat het Noord-Korea niet als een nucleaire staat zal accepteren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl