De nieuwsvloer van de NOS
NOS Nieuws

De achterkant van het NOS Journaal: gewoon proberen normaal te doen

"We gaan gewoon proberen normaal te doen", zo vat René Went, eindredacteur van het NOS Journaal, de speciale uitzending van vanavond samen. Samen met collega Klaas Treurniet is hij verantwoordelijk voor een speciaal 'tweeluik' van het Journaal van 20.00 uur.

Om te vieren dat het NOS Journaal zestig jaar bestaat, krijgen de kijkers namelijk niet alleen de reguliere uitzending op NPO 1 te zien, maar ook een kijkje achter de schermen op NPO 2. Annechien Steenhuizen volgt haar collega Rob Trip bij de voorbereiding en de uitzending van het NOS Journaal. En dat is een unicum, want zoiets is nog nooit door een nieuwsprogramma gedaan.

Voorbespreking voor de extra uitzending op NPO 2, met in het midden aan tafel Klaas Treurniet

Treurniet maakt De Achterkant van het Journaal dat al om 19.25 uur op NPO 2 begint. Hij heeft er al menig slapeloze nacht van gehad. Treurniet: "Dit is veruit de lastigste uitzending die ik ooit heb gemaakt." Het ingewikkelde zit hem in alle extra camera's die zijn ingezet om niet alleen te laten zien wat er in Hilversum gebeurt, maar ook elders bij de correspondenten en de daarbij horende schakelmogelijkheden.

Treurniet: "De technische kant van het verhaal is ingewikkeld, met veel extra camera's. En de verbinding tussen de steadycam waarmee Annechien wordt gevolgd en de studio is ook altijd tricky in zo'n gebouw als dit." Tijdens de repetitie van gisteren overheerste volgens Treurniet dan ook de aandacht voor de techniek. "Ik heb nog niet echt kunnen aanvoelen hoe de uitzending straks zal worden."

Voorbereiding van de NPO 1 uitzending, met op de voorgrond René Went, daarnaast Rob Trip en Gerrit Hiemstra

Eindredacteur Went was vanochtend al om 05.00 uur wakker en kon niet meer slapen. Hoewel hij vanavond een reguliere uitzending maakt, hooguit "iets specialer" dan normaal, word je als eindredacteur tenslotte niet iedere dag al vanaf je ontbijt gevolgd door een cameraman en een verslaggever. Het vroege opstaan leverde Went wel een leuk idee op voor de uitzending: "Ik keek op m'n telefoon naar Teletekst en heb een screenshot gemaakt dat vanavond in het NOS Journaal te zien zal zijn."

Went heeft van de repetitie van gisteren geleerd zich vooral op zijn eigen uitzending te concentreren "en het niet zo wild te maken als gisteren, toen de verbinding met Teheran mislukte". Collega Treurniet hoopt stiekem op zo veel mogelijk actie.

Wat de mannen met elkaar delen, is het enorme enthousiasme en de trots om te laten zien hoe er bij de NOS wordt gewerkt. Hoofdredacteur Marcel Gelauff is benieuwd welke uitzending de meeste kijkers zal trekken, maar Treurniet weet zeker dat het gewone Journaal op NPO 1 'glansrijk gaat winnen'. "In onze uitzending zit wel een ‘picture in picture’, maar de inhoud van het Journaal zal toch lastig te volgen zijn omdat de drukte achter de schermen waarschijnlijk zal overheersen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl