ANP
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS Nieuws

Schadevergoeding na overlijden vrouw brandweerman

Een brandweerman uit Ede krijgt 60.000 euro schadevergoeding, nadat zijn vrouw is overleden aan asbestkanker. Haar ziekte werd veroorzaakt door zijn werk bij de brandweer, ze werd aan de stof blootgesteld door het werk van haar man doordat ze geregeld de kazerne bezocht.

De advocaat van de man zegt bij Omroep Gelderland dat het niet was aan te tonen dat het asbest waardoor de vrouw ziek werd, was vrijgekomen bij branden. Maar het is wel aannemelijk dat het gebeurde bij werkzaamheden in de kazerne. Bij het schoonspuiten van de remmen van brandweerwagens zou asbest uit de remvoeringen zijn vrijgekomen.

Kwestie van pech

Voor zover advocaat Ruers weet, werkten daar tientallen mensen. "Iedereen werd er permanent blootgesteld aan asbest. Dat mijn cliënt niet ziek is geworden en zijn vrouw wel, is een kwestie van pech en geluk."

Al voor haar dood in 2010 stelde de vrouw de gemeente Ede aansprakelijk voor haar ziekte. De rechter heeft nu bepaald dat de gemeente te weinig heeft gedaan om blootstelling aan asbest te voorkomen, en de gemeente dus veroordeeld tot een schadevergoeding.

De uitspraak werd al in oktober gedaan, maar komt nu pas naar buiten. De gemeente Ede kan tot eind deze maand in hoger beroep gaan.

Advertentie via Ster.nl