'Gelukkig had ik een broek en lange jas aan'

De politie in Keulen tijdens Oudejaarsnacht YouTube

Voor veel vrouwen in Keulen begon het nieuwe jaar slecht. Terwijl ze 's nachts door een menigte voor het centraal station in Keulen liepen, werden ze aangerand, betast en bestolen. Bij de politie komen steeds meer aangiftes binnen. De teller staat inmiddels al op negentig.

De aanvallers maakten deel uit van een groep van zo'n duizend mannen die zich tijdens de jaarwisseling op het plein bij het station hadden verzameld, zeggen getuigen. De mannen die de vrouwen aanvielen, hadden een Noord-Afrikaans uiterlijk. Het waren geen vluchtelingen, zegt de politie.

Grote groep

De 28-jarige Katja liep in de Nieuwjaarsnacht met twee vriendinnen en een vriend over straat. Het was 00.45 uur toen ze bij het station aankwamen. Ze waren op weg naar een feest in de Alter Wartesaal. 

"Toen we kwamen aanlopen, verbaasden we ons over de grote groep mensen die we daar zagen", vertelt Katja aan de nieuwsorganisatie Express. "Het waren allemaal jonge allochtone mannen." 

Twee aan twee liepen ze verder. "We liepen door de menigte. Plotseling voelde ik een hand bij mijn kont, vervolgens ook bij mijn borsten. Een paar seconden later werd ik ineens overal betast. Het was verschrikkelijk." Katja en haar vrienden probeerden nog te schreeuwen, sloegen om zich heen, maar het hielp niets. 

Wij wisten niet meer wie wat precies had gedaan.

Katja

"Ik was stomverbaasd dat ik over een afstand van 200 meter wel honderd keer ben aangerand", zegt ze. De vrouwen werden voor slet uitgescholden. "Gelukkig had ik een broek en lange jas aan, want als ik een rok had gedragen, was die waarschijnlijk van mijn lichaam getrokken." Bij een andere jonge vrouw die aangifte doet, werden de panty en het slipje kapot getrokken.

Uiteindelijk lukte het Katja en haar vrienden om bij de Alter Wartesaal te komen. Ze vertelden agenten daar wat er was gebeurd. "Die zijn toen met tien man naar de groep gelopen, alleen wisten wij niet meer wie wat precies had gedaan."

Voor Katja viel er die nacht weinig meer te vieren. Ze is in shock, woedend en bang. "Ik hoop dat de daders worden opgepakt, anders ga ik met carnaval niet de stad in."

Er waren zoveel mensen, je kon niets beginnen'

Evelyn moest die avond ook door dezelfde menigte heen. "Ik werd van achteren aangeraakt en ook onder mijn jurk. Ik probeerde me te verdedigen door met mijn armen om me heen te slaan. Ik viel bijna van de trap. Er waren zo veel mensen, je kon helemaal niets beginnen."

Op Facebook vertelt Regina haar verhaal. Regina kwam midden in de nacht klem te zitten in een menigte mannen aan de andere kant van het station. Veel van hen hadden een Arabisch uiterlijk. Sommigen waren dronken, maar ze voelde zich niet onveilig. 

Vriendelijke mensen

"De mannen om me heen, en dat waren er veel, probeerden me er juist door te laten, ze kwamen niet in de buurt, waren aardig en verontschuldigden zich voor de situatie. Ze vroegen waar ik heen wilde, anderen keken of de trein die ik nodig had nog op het perron stond. Ik heb zelden zulke vriendelijke en geduldige landgenoten gezien", schrijft Regina. 

"Natuurlijk zullen er rellen op het station hebben plaatsgevonden, maar ik vermoed dat de omvang van het incident groter wordt gemaakt dan het in werkelijkheid was. Dit omdat het de angsten bevestigt die veel mensen hebben. Toch heb ik deze avond heel anders ervaren. Alsjeblieft, neem de berichten serieus, maar de hysterie niet", zegt ze.