Verdachte moord op Nederlander in Londen voorgeleid

Jeroen Ensink politie Londen
Geschreven door
Tim de Wit
Correspondent Groot-Brittannië

De verdachte van de moord op de Nederlandse bioloog Jeroen Ensink (41) vorige week in Londen, is voorgeleid. De 22-jarige Femi Nandap, van Nigeriaanse afkomst, was via een videolink vanuit de Londense gevangenis Pentonville in de rechtszaal te zien. Hij bevestigde alleen zijn naam, verder zei hij niets. 

Zijn advocaat stuurde aan op een psychiatrisch onderzoek, omdat uit de verhoren zou blijken dat zijn cliënt een verwarde indruk maakte. De rechter ging daarmee akkoord. Nandap, gehuld in een groene gevangenisoverall, maakte een ongeïnteresseerde indruk. Hij gaapte enkele keren en zat voornamelijk met gevouwen handen achterover geleund te luisteren.

Klaarlichte dag

Ensink, die in Zwolle opgroeide, werd op dinsdag 29 december vlak voor zijn deur in de Londense wijk Islington door messteken om het leven gebracht. Rond half twee ’s middags, op klaarlichte dag, viel de dader hem aan met een mes van zo’n 20 centimeter lang. Volgens omstanders leek het erop dat de dader daarna zichzelf wilde ombrengen maar uiteindelijk besloot weg te rennen. Later op de dag werd hij aangehouden. 

Tijdens de zitting in de Old Bailey, het belangrijkste gerechtshof in Londen, bleek dat Nandap al meerdere malen met justitie in aanraking is geweest. Zelfs op kerstavond is hij nog korte tijd vastgehouden, al maakte de rechter niet duidelijk waarvoor precies.

Complottheorieën

Wat het motief voor de moord is, blijft tot nu toe volstrekt onduidelijk. Ook is niet duidelijk of Nandap en Ensink elkaar op de een of andere manier kenden. Uit het het Facebook-profiel van Nandap blijkt dat hij in complottheorieën gelooft. Hij schrijft veel berichten over buitenaardse wezens, reptilians, de llluminati (historische 'geheime' genootschappen), de duivel en Satan. Ook lijkt hij een overtuigd christen.

Ensink was sinds 2008 hoogleraar op de London School of Hygiene and Tropical Medicine. Daarnaast was hij nauw betrokken bij onderzoek naar schoner drinkwater in verschillende Afrikaanse landen. 

Baby

Peter Piot, directeur van de universiteit, reageerde enkele dagen geleden al geschokt op het nieuws. Hij roemde Ensinks kwaliteiten en maakte duidelijk hoe geliefd hij was onder studenten. Daarnaast, schrijft The Daily Mail, is Ensink tien dagen voor de moord nog vader geworden van een dochtertje

Op 22 maart volgt een nieuwe zitting in de zaak, waarop Nandap moet voorkomen en er getuigen zullen worden gehoord.