Verdachte Adil U. komt aan bij de rechtbank NOS
NOS Nieuws Binnenland Buitenland

Vijf jaar cel geëist tegen Nederlandse terreurverdachten België

Het Openbaar Ministerie in België heeft vijf jaar celstraf geëist tegen drie Nederlandse Turken uit Den Haag. Zij vormden volgens het OM een terroristische groepering en bereidden zich voor op de gewapende strijd in Syrië. 

In het appartement van hoofdverdachte Adil U. in Brussel werden in 2014 vuurwapens en twee kogelwerende vesten gevonden. Hij zou ook mensen geronseld hebben voor de strijd in Syrië. Bij huiszoekingen in de huurwoning van U. in Den Haag werd jihadistische boeken en filmpjes en een IS-vlag ontdekt. 

Volgens het Belgische OM trainden U. en zijn medeverdachten in het Brusselse appartement met instructievideo's voor de jihad. Ook hadden de verdachten contact met leden van de opgeheven terroristische groepering Sharia4Belgium.

Europese Commissie

Belgische inlichtingendiensten hadden in 2014 het vermoeden dat de verdachten een aanslag op de Europese Commissie in Brussel beraamden. In de buurt van het gebouw van de commissie voerden zij volgens het OM verkenningstochten uit. Voor concrete plannen voor een aanslag is geen bewijs gevonden.

Naast U. staat ook zijn echtgenote terecht. Zij moet volgens het OM twaalf maanden de cel in voor witwassen. De twee andere verdachten bevinden zich in Syrië.

'Nauwelijks bewijs'

Volgens de advocaat van U. overdrijft het Belgische OM en is er nauwelijks bewijs: "De wapens waren er inderdaad, daar kun je niet omheen. Maar deze verdachten zijn geen terroristen." U. zegt zelf dat hij de wapens en het kogelwerend vest bij toeval vond bij een inbraak in Den Haag.

STER reclame