ANP
NOS Nieuws

Kamerleden willen opheldering Van der Steur over affaire George Maat

D66 en CDA willen binnen een week nieuwe antwoorden van minister Van der Steur van Justitie over de kwestie met patholoog-anatoom George Maat. Hij werd in april uit het identificatieteam gezet, nadat hij een lezing had gehouden over zijn onderzoek naar de slachtoffers van de vliegramp MH17.

Maat heeft het politierapport over de affaire nu zelf openbaar gemaakt. In de Leidse studentenkrant Mare zegt hij dat het onderzoek hem vrijpleit.

Een van de conclusies is: "De genomen maatregelen hebben plaatsgevonden zonder goed inzicht in de feiten."

Kamer

CDA'er Omtzigt en Sjoerdsma van D66 vinden het een slechte zaak dat Van der Steur deze informatie over de kwestie niet openlijk met de Kamer heeft gedeeld. Dat had volgens de twee Kamerleden wel gemoeten. "Na de Teeven-deal heeft hij opnieuw heel wat uit te leggen. Het is zeer opmerkelijk dat deze minister passages die niet pasten bij zijn eigen relaas heeft weggelaten uit officiële Kamerbrieven. Excuses lijken hier op zijn plaats", zegt Sjoerdsma.

Volgens CDA'er Omtzigt stelt de politie dat Van der Steur Maat ontslagen heeft zonder de feiten te kennen. Ook adviseerde de politie volgens hem om de genomen maatregel te heroverwegen.

'Smakeloos'

De minister noemde de lezing destijds meteen "buitengewoon ongepast en smakeloos". Maar volgens de onderzoekers lag de hoofdfout niet bij Maat, maar bij het systeem omdat er geen duidelijke afspraken waren gemaakt.

De eerste brief van Van der Steur over het onderzoek noemde de Kamerleden te summier. Na een WOB-verzoek kregen ze de onderzoekstukken, waarin zeer veel was weggelakt. Pas na aandringen kwam het hele stuk naar de Kamer. Maar omdat het vertrouwelijk was, mocht er niet over worden gesproken.

Ook Maat mocht de stukken inzien. Hij schreef alles zelf met de hand over en publiceerde het rapport in Mare.

Reactie Van der Steur

Volgens een woordvoerder van de minister ontkent Van der Steur dat hij informatie voor de Kamer heeft achtergehouden. Het ministerie heeft de informatie, gebaseerd op advies van de korpsleiding, doorgestuurd naar de Kamer.

NOS
Professor George Maat

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl