NOS Nieuws

'Ik ben al zeker vijf keer gevallen'

Het is spiegelglad in de noordelijke provincies. Treinen en bussen rijden niet of nauwelijks en met de auto de weg op gaan wordt door de ANWB sterk afgeraden. Voor veel mensen ziet de dag er dan ook anders uit dan gedacht.

"Ik probeerde te fietsen, maar ben wel vijf keer gevallen. Daarom ben ik gaan lopen", zegt een vrouw in buurt van het Groningse station. Ze is op weg naar haar werk. Tevergeefs. "Volgens mij wordt het geen werkdag voor mij. Maar ik ga voor de zekerheid toch even kijken of er misschien toch nog iets rijdt."

Een studente op het station moest eigenlijk naar haar stage-adres, maar ook zij kan geen kant op. "Ik moet met de trein naar Hoogeveen, maar de trein rijdt niet", zegt ze. "Ik heb al gebeld dat ik niet kan komen. Dus ik pak zo de fiets maar weer naar huis."

Een taxichauffeur uit Sneek probeert haar auto te ontdooien door voorzichtig wat water op de voorruit te gieten. De motor draait, in de hoop dat wat extra warmte van binnen het proces versnelt.

"Collega’s appen dat ze niet hoeven te rijden omdat de scholen dicht blijven, maar ik heb een ziekenvervoer", zegt ze. "Ik zou liever niet rijden, maar mensen bestellen niet voor niets een taxi."

Of de rit gaat lukken is nog niet duidelijk, de ijslaag weet van geen wijken. "Ik ga in ieder geval niet op tijd komen." Even later wordt ze gebeld. Alle ritten zijn afgezegd. Opgelucht gaat ze naar binnen: koffie drinken.

 • Rick Bloemberg
  IJzel in Groningen
 • Rick Bloemberg
  IJzel in Groningen
 • Rick Bloemberg
  IJzel in Groningen
 • Rick Bloemberg
  IJzel in Groningen
 • Ester Blaauwwiekel
  IJzel in Groningen
 • Lorraine Luchjenbroers
  IJzel in Groningen
 • Lambert Teuwissen / NOS
  Kinderen in Sneek glibberend en glijdend op weg naar school

Wie toch de weg op wil, moet veel moeite doen: alles zit onder een flink laag ijs. "Ik heb gisteravond zo'n zeiltje op mijn voorruit gegooid, maar de rest van mijn auto is een blok ijs", zegt een automobilist in Sneek. "Het lijkt wel of ik mat glas heb."

Bikken met de krabber heeft nauwelijks zin. "Ik heb er gisteren eentje gebroken doordat ik te veel kracht moest zetten. En deze ijslaag is dikker dan toen."

Een man die zijn hond uitlaat, zegt dat het glibberen is onderweg. "In deze wijk lijken de straten nog wel mee te vallen, maar de stoepen zijn spekglad. En bruggen kun je nauwelijks over komen."

Ook in Assen is het spekglad. Op Twitter worden de straten vergeleken met een een ijsbaan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl