Martijn van der Zande / NOS

Het KNMI heeft code rood afgegeven voor de provincies Groningen, Friesland en Drenthe. Het is er spekglad door ijzel, die nog de hele ochtend kan aanhouden. In de provincies Flevoland en Overijssel geldt code geel, in het Waddengebied code oranje.

"Het is echt bar en boos", zegt weerman Marco Verhoef in het NOS Radio 1 Journaal. "Ik heb meldingen van wel 5 centimeter ijs op de straten." De verschillen tussen het noorden en zuiden van het land zijn volgens Verhoef enorm. "In het zuiden is het 7 graden, niets aan de hand. En in het noorden vriest het gewoon 3, 4 graden."

Code rood

Code rood wordt afgegeven voor extreem weer met ingrijpende maatschappelijke gevolgen, zegt Debby van Slegtenhorst van Rijkswaterstaat. Verschillende partijen gaan erover. Naast het KNMI zijn dat onder meer Rijkswaterstaat, ProRail en het Verkeerscentrum Nederland (VCNL).

Volgens Marco Verhoef kan het weer bij code oranje exact hetzelfde zijn. "Maar als het niet ontwrichtend is voor de samenleving, is het geen code rood."

De temperatuurverschillen zijn groot in het land (8.00 uur) NOS

Van Slegtenhorst  zegt dat het verraderlijk glad is. "Vandaar ook ons advies om in de noordelijke provincies helemaal niet de weg op te gaan. Het zijn zeer onveilige verkeersomstandigheden en daarom ons dringende advies."

'1 miljoen kilo zout'

Rijkswaterstaat heeft sinds gisteravond flink gestrooid om de gladheid tegen te gaan. In totaal ligt er nu 1 miljoen kilo zout op de weg, zegt Van Slegtenhorst. "IJzel is de lastigste winterse neerslag om te bestrijden, dus ook al werken we met man en macht: het is verstandiger om niet de weg op te gaan."

Code rood geldt in elk geval nog tot het einde van de ochtendspits.

"Morgen krijgt een groter deel van het land te maken met kou, maar dan zonder neerslag", zegt Marco Verhoef. "Later deze week wordt het weer warmer. Tot na het weekend is de kans dan zeer klein op winterweer. Het blijft wel wisselvallig."

STER reclame