Gladheid leidt tot ongelukken, scholen nemen maatregelen

Ongelukken door gladheid

De gladheid in het noorden en oosten heeft vanavond geleid tot tientallen ongelukken. Voor zover bekend zijn daarbij geen zwaargewonden gevallen.

Tegen middernacht waarschuwde weerman Gerrit Hiemstra voor zware ijzel in Friesland en Drenthe, die zich later uitbreidt naar Groningen.

Winterweer in Noordoost-Nederland

In Groningen heeft een aantal scholen besloten om de leerlingen morgen vrij te geven vanwege de ijzel. Andere scholen beginnen later met de lessen. 

Drie taxibedrijven die het leerlingenvervoer doen voor het speciaal onderwijs in het noorden en oosten van Nederland rijden morgen niet uit. 1200 leerlingen worden niet opgehaald. Daarom hebben veel scholen in het speciaal onderwijs besloten dicht te blijven.

Ongelukken

Op de A28 tussen Beilen en Hoogeveen zijn meerdere auto's van de weg geraakt, meldt RTV Drenthe. Op de A32, A7 en A37 zijn ook ongelukken gebeurd.

In Hoogeveen gleed een auto van een viaduct. Een inzittende raakte lichtgewond maar hoefde niet naar het ziekenhuis. De verwondingen konden in de ambulance worden behandeld.

Het KNMI heeft code oranje afgekondigd voor de provincies Groningen, Friesland, Drenthe, de Waddeneilanden en het noorden van Overijssel en Flevoland. 

Ook morgenochtend is de waarschuwing nog van kracht. Automobilisten wordt geadviseerd in het noorden alleen de weg op te gaan als het niet anders kan. Morgenochtend wordt in het noorden en oosten een drukke spits verwacht.

Ook in de nacht van dinsdag op woensdag wordt gladheid verwacht door ijzel en sneeuw. Dat geldt dan niet alleen voor het noorden maar ook voor het midden van het land.