phil_k - Flickr / Creative Commons 2.0 by-nc-nd

"Ze zaten aan mijn borsten en aan mijn billen", zegt de Duitse Julia W. tegen de WDR. De 40-jarige vrouw werd in de Nieuwjaarsnacht aangerand in Keulen, net als andere vrouwen.

Samen met haar vriend wilde ze in de loop van de nacht met de trein naar huis. Maar ze konden niet naar het perron, doordat de politie het station deels had afgegrendeld vanwege de ongeregeldheden op het stationsplein.

"De sfeer was agressief", zegt ze. "Plots werd ik van achteren door verschillende mannen gepakt, zonder dat mijn vriend dat doorhad. Ik weet zeker dat het meerdere mannen waren, want ze hadden hun handen tegelijkertijd op mijn borsten en mijn billen."

Julia W. vluchtte naar een ander deel van het station, waar ze geschokte en huilende vrouwen trof. "Mijn vriend heeft mij met mijn rug tegen een glazen wand gezet en is voor me gaan staan om me te beschermen. Zo hebben we twee uur op onze trein gewacht."

Ook Frank Püschel had zich een andere jaarwisseling voorgesteld. Hij was rond 00.30 uur op het Stationsplein en schrok zich wezenloos van de situatie daar. "Ik dacht dat het uit de hand zou lopen. Er hing een gewelddadige stemming."

"Vrouwen werden belaagd en mensen die tussenbeide kwamen, werden bedreigd", vertelt de 44-jarige aan de Kölner Stadt-Anzeiger. Püschel zegt dat er veel te weinig agenten op het plein waren. "Normaal gesproken is er twee of drie keer meer politie aanwezig."

Een 60-jarige vrouw, die anoniem wil blijven, zegt tegen dezelfde krant dat zij en een vriendin verschillende keren door kleine groepjes mannen zijn lastiggevallen. "We voelden ons bedreigd. Ik had het gevoel dat de politiemensen en spoorbeveiligers niet alleen overweldigd waren, maar dat ze ook bang waren dat de boel kon escaleren."

STER reclame