ANP
NOS Nieuws Economie

Jumbo schrapt 190 banen

Supermarktketen Jumbo schrapt 190 banen op het hoofdkantoor in Veghel. Dat maakte het bedrijf bekend bij de publicatie van de omzetcijfers over het afgelopen jaar. Mogelijk vallen er ontslagen.

Jumbo zegt dat de reorganisatie nodig is om efficiënt te kunnen werken. Het bedrijf gaat onder andere meer administratief werk uitbesteden en zal het servicekantoor in Amersfoort in de loop van komend jaar sluiten. De vakbonden zijn op de hoogte gebracht en komen volgende week bijeen met Jumbo om over de plannen te praten. 

"In deze concurrerende markt, waarin marges blijvend onder druk staan en waarin technologische ontwikkelingen nieuwe kansen en uitdagingen opleveren, moeten we blijven inspelen op de behoeftes van de klant van vandaag en morgen", aldus Frits van Eerd, directeur van Jumbo Groep.

De supermarktketen zegt dit jaar naar verwachting vijfhonderd nieuwe medewerkers nodig te hebben op de winkelvloer, door de groei van het aantal winkels. Afgelopen jaar bouwde Jumbo verschillende C1000 winkels om tot Jumbo supermarkten, waardoor er 81 Jumbo-winkels bij kwamen.

Omzet stijgt

De omzet van Jumbo steeg afgelopen jaar met 27 procent naar ruim 6,2 miljard euro. Die groei is vooral te danken aan de uitbreiding van het aantal winkels. Zonder die uitbreiding nam de omzet met 1,8 procent toe.

Naast de reorganisatie wil Jumbo ook de winkels vernieuwen. Het bedrijf gaat in 2016 ruim 100 miljoen investeren in de modernisering van winkels en de verbetering van de online verkoop. Ook start Jumbo dit jaar met het thuisbezorgen van boodschappen. Tot nu toe konden klanten hun online bestellingen alleen nog ophalen op daarvoor aangewezen ophaalplekken.

Meer winkels

In 2011 nam Jumbo supermarktketen C1000 over. Van de 420 winkels verkocht het bedrijf er 80 door aan Ahold (het moederbedrijf van Albert Heijn), 50 andere filialen kregen de naam Coop op de gevel. De rest werd in 3,5 jaar omgebouwd van C1000-rood naar Jumbo-geel. Bij elkaar werken er ruim 60.000 mensen bij Jumbo.

STER reclame