Een fietser fietst door de sneeuw in Groningen ANP

Het KNMI heeft zijn waarschuwing voor gevaarlijk weer uitgebreid. Vanaf 19.00 uur geldt ook voor delen van Overijssel en Flevoland code oranje. Het weerinstituut verwacht dat het ook daar flink gaat ijzelen. In Groningen, Drenthe, Friesland en de Waddeneilanden gold de waarschuwing al.

Rijkswaterstaat waarschuwde eerder vanmiddag al om in delen waar code oranje geldt niet de weg op te gaan, tenzij strikt noodzakelijk. Door de ijzel is het in het noorden van Nederland extreem glad op de wegen.

De ijzel kan volgens het KNMI tot morgenmiddag aanhouden. Daarna wordt het waarschijnlijk droog, maar blijft het glad op de weg.

Ongelukken

De verwachting is dat automobilisten ook morgen in de ochtendspits veel last zullen hebben van het slechte weer. Rijkswaterstaat zegt dat er strooiwagens en Firestorms, speciale strooimachines, worden ingezet, maar benadrukt dat het moeilijk is om de gladheid goed te bestrijden.

In het noorden van Nederland hebben ijzel en sneeuw al tot problemen geleid. Vanmiddag gebeurden op de A32 richting Heerenveen meerdere ongelukken nadat het was gaan ijzelen. Ook in het oosten van Groningen raakte door de gladheid enkele auto’s van de weg. 

Het slechte weer veroorzaakte op verschillende plekken kortsluiting. Het Medisch Centrum Leeuwarden besloot daarom om vandaag alleen spoedoperaties uit te voeren. Het Wilhelmina Ziekenhuis in Assen stelde ook een groot aantal operaties uit.

STER reclame