Pieter Van Maele
NOS Nieuws

Ex-drugscrimineel wordt hoofd van Surinaamse veiligheidsdienst

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

  • Harmen Boerboom

    Correspondent Suriname

De Surinaamse president Bouterse heeft Hans Jannasch benoemd tot waarnemend hoofd van de Centrale Inlichtingen- en Veiligheidsdienst CIVD. Oud-militair Jannasch was betrokken bij de exploitatie van een xtc-laboratorium in Paramaribo dat in 2003 door de Surinaamse politie werd ontmanteld.

Hij kreeg een gevangenisstraf van acht jaar en werd in 2010 vervroegd vrijgelaten. Sindsdien is Jannasch lijfwacht van het Surinaamse staatshoofd.

Vorige week maakte Bouterse op een persconferentie bekend dat er voor de functie drie kandidaten waren. Eén daarvan zou na een antecedentenonderzoek de nieuwe leidinggevende van de inlichtingendienst worden. Jannasch volgt George Biervliet op die vorige maand om niet nader genoemde redenen uit zijn functie werd ontheven.

Het xtc-laboratorium waarbij Jannasch was betrokken, was het grootste in het Caribisch gebied en produceerde de partydrug voor de Verenigde Staten. Het lag in een luxe woonwijk van Paramaribo en was opgezet onder leiding van de Nederlander André ten Kleij. Hij werd door de Surinaamse rechter veroordeeld tot tien jaar cel.

Veroordeeld

De Surinaamse president Desi Bouterse is in Nederland bij verstek veroordeeld voor cocaïnesmokkel. Hoewel de kroongetuige in deze zaak zijn belastende verklaring heeft ingetrokken, weigert de Nederlandse justitie de zaak te heropenen.

Presidentszoon Dino Bouterse zit in de Verenigde Staten een straf uit van zestien jaar voor drugs- en wapensmokkel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl