ANP

Nederland en België gaan op 20 januari voor het eerst een gezamenlijke controle uitvoeren van een kerncentrale in België. Minister Melanie Schultz en de Belgische minister Jan Jambon zijn bij deze inspectie aanwezig.

Minister Schultz had in december al aangekondigd dat deze controle er zou komen. Om welke centrale het gaat is nog niet bekendgemaakt. De Nederlandse toezichthouder ANVS en de Belgische FANC zullen de inspecties gaan uitvoeren. "Deze gezamenlijke inspecties doen we al langer met de Fransen", zegt Nele Scheerlinck van de FANC. 

Scheerlinck benadrukt dat de eindverantwoordelijkheid van deze inspecties bij het thuisland ligt. "De inspectie moet voldoen aan de Belgische wetgeving." Minister Schultz gaat nog voor de inspectie in gesprek met Nederlandse burgemeesters in de buurt van de centrale.

Zorgen

De Tweede Kamer maakt zich zorgen over de veiligheid van de zeven kernreactoren in België, die niet zo ver van de Nederlandse grens staan. Een aantal reactoren wordt regelmatig afgeschakeld vanwege storingen of problemen. Vooral inwoners van Zeeland, West-Brabant en Zuid-Limburg maken zich zorgen. 

De FANC begrijpt de onrust over de storingen niet: "Dat er af en toe wat stuk gaat is geen reden tot bezorgdheid. Wij schrikken van het wantrouwen in Nederland."

Afgelopen weekend moest een van de reactoren bij de kerncentrale in het Belgische Doel voor de zoveelste keer worden stilgelegd vanwege een incident met een van de wisselstroomgeneratoren. De kernreactor is vanmiddag weer opgestart.

Vorige maand werd besloten dat twee kernreactoren in Doel tien jaar langer open blijven. De reactoren zijn nu veertig jaar oud en zouden dichtgaan. Daarom willen Brabantse burgemeesters dat er opnieuw een vergunning voor de reactoren wordt afgegeven. "Zo'n nieuwe vergunning is niet nodig voor de Belgische wetgeving", reageert de FANC.

STER reclame