Militanten van Islamitische Staat (IS) in Libië (foto: september 2015)
NOS Nieuws

IS opent nieuwe aanval op oliehaven in Libië

Strijders van de terreurorganisatie Islamitische Staat zijn in het noorden van Libië slaags geraakt met de bewakers van de belangrijke oliehaven Es Sider, melden ooggetuigen en militaire bronnen. De haven wordt verdedigd door een speciale gewapende eenheid, die afgelopen oktober ook al geconfronteerd werd met aanvallen van IS.

De olie-exporthaven van Es Sider en het nabijgelegen Ras Lanuf zijn al een jaar om veiligheidsredenen gesloten, met het oog op de vele milities in de regio die met elkaar strijden om de macht.

Islamitische Staat probeert zijn gebied aan de noordoostkust van Libië uit te breiden en de uitgestrekte olievelden in handen te krijgen. De stad Sirte is al enige tijd geleden veroverd door IS, en de jihadisten maakten vanochtend bekend dat ze ook de plaats Bin Jawad volledig in handen hebben.

Olie

Bin Jawad ligt dertig kilometer verwijderd van de grote olievelden. Islamitische Staat heeft ook pogingen gedaan om in het zuiden van Libië greep te krijgen op de olievelden, maar dat is tot dusver niet gelukt.

In Syrië en Irak verdient IS veel geld met de verkoop van olie uit de velden die de groep heeft veroverd. De opbrengst wordt weer gebruikt voor salarissen, wapens en militair materieel.

In Libië ontbreekt al lange tijd een centraal gezag. Twee rivaliserende regeringen werden het in december eens over de vorming van een eenheidsregering, maar dat wordt naar verwachting een moeizaam proces.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl