Opnieuw kans op stroomdips in het noorden en oosten

Aangepast op
ANP

Het noorden en oosten van Nederland kunnen vanochtend opnieuw te maken krijgen met onderbrekingen in de stroomtoevoer. Onder het gewicht van ijsafzettingen kunnen hoogspanningsleidingen gaan 'dansen', waardoor de toevoer af en toe stokt.

Vannacht heeft netbeheerder Tennet geprobeerd vast te stellen bij welke leidingen het probleem zich voordoet, maar dat ging niet gemakkelijk. "Het was lastig te zien omdat het donker was en ook de weersomstandigheden hielpen niet mee", zegt een woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal. "Bij daglicht gaan we opnieuw kijken."

Dansende hoogspanningslijnen in Groningen

Knipperende lichten

De problemen begonnen gisteren aan het begin van de avond. Inwoners van Groningen, Drenthe en Overijssel hadden thuis onder meer last van knipperende lichten. Op een filmpje bij RTV Drenthe is te zien hoe de hoogspanningslijnen sterk bewegen in de wind. De stroomdips leidden ook tot het uitvallen van treinen tussen Assen en Groningen.

Volgens Tennet zijn de stroomdips niet gevaarlijk. "De stroom wordt heel kort uitgeschakeld, maar er is geen sprake van langdurige stroomuitval."

De hulpdiensten in Groningen zijn in verhoogde staat van paraatheid om snel in te kunnen grijpen als er toch problemen ontstaan bij kwetsbare objecten, zoals zieken- en verzorgingshuizen. De brandweer in Groningen raadt inwoners aan zich op stroomuitval voor te bereiden. Op de website van de veiligheidsregio staan tips.