Gewapende bezetting overheidsgebouw VS duurt voort

Militieleden hebben de Amerikaanse vlag gehangen over het bord bij de ingang RTR

In de Amerikaanse staat Oregon houden gewapende mannen al de hele dag een overheidsgebouw bezet. Ze komen op voor twee boeren die zijn veroordeeld voor het in brand steken van overheidsgrond. 

Het gebouw waar de bezetters zich hebben verschanst, is het hoofdkwartier van de boswachters van een natuurpark. Het is niet duidelijk met hoeveel ze zijn. De schattingen lopen uiteen van 15 tot 150. Onder de bezetters zijn leden van anti-overheidsmilities die hiervoor speciaal naar Oregon zijn gekomen. Ze zien deze zaak als symbool voor de strijd van vrije Amerikanen tegen de overheid. 

De bezetting begon na een vreedzame demonstratie op zaterdag in het plaatsje Burns. Enige tijd na die betoging vertrokken enkele militieleiders naar het wildpark ten zuiden van Burns en begonnen hun bezetting van het gebouw dat op dat moment dicht was. 

De politie zegt aan een oplossing te werken met verschillende instanties.

Demonstrerende militieleden en boeren in Burns AP

De leider van de bezetters, Ammon Bundy, zegt geen geweld te willen gebruiken tenzij de politie hen tracht te verdrijven. "We blijven hier zo lang we willen", zei hij op een video die op Facebook is geplaatst. Volgens Bundy is het hoofdkwartier van de boswachters een publiek gebouw waar de bezetters ook recht op hebben. 

Bezetters Oregon: we moeten de regering terugfluiten

De familie van de twee boeren om wie het gaat, Dwight en Steven Hammond, wil overigens niets te maken hebben met de bezetting. Een advocaat van de familie zegt dat de bezetters niet namens de Hammonds spreken. 

De Hammonds zijn veroordeeld voor het platbranden van overheidsgrond en moeten nog vier jaar van hun straf uitzitten. Zelf houden ze vol dat ze de brand preventief stichtten om hun bezit te beschermen tegen bosbranden, maar ze hebben zich neergelegd bij de uitspraak van de rechter.

Op de achtergrond speelt een strijd over de rechten van de boeren. Ammon Bundy voerde eerder actie voor het teruggeven van federaal land aan boeren en houthakkers.

Zijn vader, Cliven Bundy, was in 2014 ook verwikkeld in een strijd met de overheid over rechten om zijn vee te laten grazen in de staat Nevada. Toen agenten vee in beslag wilden nemen, kwam het tot een confrontatie, die uiteindelijk met de inzet van politiehonden, helikopters en sluipschutters werd beëindigd.