Saudi-Arabië verbreekt banden met Iran

Koning Salman bin Abdulaziz van Saudi-Arabië AFP

Saudi-Arabië verbreekt de diplomatieke banden met Iran. Het land heeft alle Iraanse diplomaten 48 uur de tijd gegeven te vertrekken en haalt zelf ook alle vertegenwoordigers terug uit Iran.

Aanleiding voor de stap is de bestorming van de Saudische ambassade in Teheran door demonstranten die hun woede uitten over de executie van een sjiitische geestelijke in Saudi-Arabië. 

Protesten tegen executies in Saudi-Arabië

De Saudische minister van Buitenlandse Zaken maakte de maatregel bekend op een persconferentie. Hij zei dat het Saudische koninkrijk de Islamitische Republiek Iran niet de kans zal geven de veiligheid van het soennitische koningshuis te ondermijnen.  

De hoogste Iraanse leider, Khamenei, heeft Saudi-Arabië gedreigd met "de wraak van God". Vandaag waren er opnieuw anti-Saudische protesten in Iran. 

De Verenigde Staten roepen beide landen op hun kalmte te bewaren. Saudi-Arabië lijkt dat niet van plan. "Het interesseert de Saudi's niet of ze het Witte Huis boos maken", zei een bron van persbureau AP dicht dicht bij de Saudische regering. "Teheran trekt een lange neus naar het Westen. Ze blijven terrorisme sponsoren en ballistische raketten lanceren, zonder dat iemand er iets tegen doet."